Cum îţi dai seama că eşti deocheat. Semnele astea îţi arată clar

Iancu Andreea, Ana Ionescu 12.02.2022, 20:08
Cum îţi dai seama că eşti deocheat. Semnele astea îţi arată clar

Chiar dacă unii consideră deochiul doar o superstiție, în credința populară acesta este considerat un atac energetic. În general, acesta dă mai multe semne celor care traversează un astfel de moment. Totuși, dacă nu știi să recunoști semne, nu poți să îți dai seama că ești deocheat. Iată ce trebuie să ai în vedere pentru a te feri de astfel de atacuri energetice.

Semnele care dezvăluie dacă ești deocheat

Credința populară a românilor ascunde numeroase obiceiuri, tradiții și mai cu seamă superstiții, însă deochiul reprezintă unul dintre cele mai menționate dintre toate. Acesta reprezintă un atac energetic, pe care o altă persoană îl lansează către interlocutorul său, din răutate și invidie. Totodată, nu doar oamenii se deoache, ci și animalele sau plantele, consideră cei care cred în acest fenomen. Pentru a combate însă atacurile energetice este nevoie să cunoști semnele care îți dezvăluie că ești deocheat.

Descântecul este singurul mod prin care poți scăpa de deochi, iar unul dintre cele mai vechi datează chiar din 1685. Acesta era un text scris, cu rădăcini bisericești, notat pe ultima foaie a unei cărți liturgice. Pe vremuri, descântecul era considerat un mister, astfel că nu oricine cunoștea remediul pentru deochi. Puțini aveau această oportunitate. Conform mențiunilor lui Artur Gorovei, din cartea „Folclor și folcloristică”, descântecul reprezintă „totalitatea cuvintelor pe care le rosteşte, vrăjitorul sau fermecătorul, care face leacul, vraja sau farmecul, de la care aşteaptă un rezultat de mai înainte determinat”.

Care sunt semnele că ești deocheat
Care sunt semnele că ești deocheat

Cum recunoști că ai fost deocheat

Considerați persoane extrem de speciale, cei care descântau erau apreciați drept oameni cu puteri supranaturale. În prezent însă, lucrurile nu mai stau la fel. Cele mai multe dintre femeile cu copii cunosc un descântec, prin care alungă deochiul de la cei mici. Conform credinței populare însă, pentru ca descântecul să fie un leac, descântătoarele ar trebui să fie neatinse de bărbat și să nu se afle în perioada menstruației.

Totodată, este important să recunoști semnele deochiului. În general, deochiul se manifestă prin dureri de cap, căscat continuu, o lipsă de energie și chiar absența poftei de mâncare. Dacă vorbim despre plante, acestea încep să se veștejească. Atunci când vorbim despre leacul pentru deochi, descântecul trebuie rostit în momentul potrivit. În mod normal, descântecele nu se fac când e lună nouă și niciodată duminica. Doar în cazul copiilor se fac excepții, presupunându-se că cei mici nu pot să reziste efectelor deochiului.

Ce descântece să rostești dacă ești deocheat

„La Maica Domnului m-am rugat,/ Maica Domnului m-a ascultat,/ Bolile le-a adunat,/ Departe le-a aruncat,/ Bolile s-au vindecat/ Şi am rămas/ Frumos şi sănătos,/ Curat şi luminat,/ La trup,/ La cap/ Şi la suflet,/ Ca de Maica Domnului lăsat!”

„Fugi deochi,/ Dintre ochi,/ Că te-ajunge-o vacă neagră,/ Cu coarnele să te spargă,/ Să te-azvârle peste mare,/ În pustiu, în depărtare,/ Acolo să pieri,/ Ca ziua de ieri,/ Ca roua de floare,/ Ca spuma de soare,/ Iar capul cel deocheat/ Să rămâie luminat şi curat/ De boală scăpat.”

„Fugi ochi de deochi/ Ieşi şi fugi din calea lui cutare/ Pe pământ pustiu/ Unde vântul nu bate/ Unde câinii nu latră/ Şi cocoşii nu cântă./ Amin!”

Singurele leacuri pentru alungarea deochiului sunt descântecele, pe care în trecut le cunoșteau doar femeile în vârstă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...