Cum îi spiona Viktor Orban pe jurnaliștii unguri. Nu e singurul politician care se preta la așa ceva, și premierul Indiei a fost descoperit

Ana Anitoiu 19.07.2021, 22:55
Cum îi spiona Viktor Orban pe jurnaliștii unguri. Nu e singurul politician care se preta la așa ceva, și premierul Indiei a fost descoperit

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, i-ar fi spionat pe jurnaliștii unguri folosindu-se de tehnologie. Omologul său din India, Narendra Modi, s-ar fi pretat de asemenea la o astfel de practică, prin intermediul aceluiași instrument.

Cum îi spiona Viktor Orban pe jurnaliștii unguri

Potrivit The Guardian, guvernul lui Viktor Orban s-a folosit de această metodă în războiul său cu presa din Ungaria pe care o vrea complet subordonată. Prim-ministrul ungar a utilizat ingenioasa armă împotriva jurnaliștilor de investigații și a cercului de apropiați al unuia dintre ultimii proprietari de trust media independent din țara lui.

Mai exact, Viktor Orban a folosit un soft de spionaj numit Pegasus, creat și vândut de compania israeliană de supraveghere NSO Group. Acesta poate infecta telefoane mobile cu Android sau iPhone-uri. Odată ce dispozitivele au fost infectate pot fi accesate mesaje, e-mailuri și fotografii, pot fi activate microfoane și înregistrate apeluri fără ca utilizatorii să afle.

Cum ii spiona Viktor Orban pe jurnaliștii unguri
Viktor Orban

Prin ce altă metodă încearcă Viktor Orban să-și subordoneze presa

Viktor Orban nu s-a limitat la softul Pegasus. Premierul Ungariei ar încerca să-și subordoneze presa și oferind subvenții. Potrivit lui Zoltan Varga, proprietarul 24.hu, cel mai mare site independent de știri din țară, oficialul s-a oferit să ofere sume generoase de la stat publicației în schimbul concedierii unor jurnaliști.

Alte metode de atac ale lui Viktor Orban în războiul împotriva presei sunt: presiunea pe proprietarii de trusturi media, hărțuirea jurnaliștilor independenți, retragerea fondurilor pentru jurnaliștii care folosesc titluri critice, dar și preluări agresive ale trusturilor de presă de către persoane apropiate premierului.

Prim-ministrul Indiei, spionaj prin aceeași metodă

Premierul din India, Narendra Modi, a folosit aceeași metodă de spionaj împotriva principalului său rival politic, Rahul Gandhi, dar și a altor politicieni. Cinci prieteni apropiați ai acestuia și ai altor oficiali din Congresul indian au fost identificate ca potențiale ținte de către guvernul indian, chiar înainte de alegerile ce au avut loc la 2019.

”Supravegherea țintită de tipul pe care îl descrieți, fie că ar fi în legătură cu mine sau cu alți lideri ai opoziției sau oricărui cetățean care respectă legea este ilegală și deplorabilă. Este un atac la adresa fundamentului democratic al țării”, a spus Gandhi.

A mai fost țintit și un strateg politic, Prashant Kishor, care a lucrat pentru partidul care l-a învins pe Modi în alegerile din Bengalul de Vest la începutul acestui an. El a mai fost atacat în acest fel și în aprilie, la momentul campaniei electorale, ceea ce arată faptul că apelurile telefonice, e-mailurile și mesajele acestui politician au fost monitorizate până în ultimele săptămâni de dinaintea alegerilor.

Urmăriți Impact.ro și pe