Cum folosești cojile de portocală în grădină? Cât de utile sunt, grădinarii profesioniști le folosesc mereu

Emanuela Pană 06.04.2024, 15:10
Cum folosești cojile de portocală în grădină? Cât de utile sunt, grădinarii profesioniști le folosesc mereu

După ce ai mâncat o portocală, primul instinct este să arunci cojile, nu-i așa? Însă, dacă ai o grădină, nu ar strica să știi că aceste resturi alimentare au mult mai multe de oferit. Ele produc rezultate bune cu un minim de efort. Iată cum folosești cojile de portocală în grădină și care sunt beneficiile lor.

Cum folosești cojile de portocală în grădină?

Pe măsură ce primăvara se instalează cu adevărat, pasionații de grădinărit se gândesc cum să-și amenajeze spațiul verde anul acesta. Mulți se întreabă care sunt cele mai bune modalități de a-ți revigora grădina și, dacă se poate, la un preț redus.

Ei bine, află că modestele coji de portocală pot fi soluția la diverse probleme, întrucât versatilitatea lor se întinde mult dincolo de bucătărie. Iată câteva întrebuințări ale cojilor de portocală în ceea ce privește grădinăritul:

Ghivece bio pentru răsaduri

Poate nu te-ai fi gândit, însă cojile de portocală pot servi ca mici ghivece pentru răsaduri. Înainte de a mânca o portocală, tot ce trebuie să faci este să o tai pe jumătate, să scoți fructul și să faci o gaură în partea de jos a cojii pentru scurgere. Pune puțin pământ și câteva semințe și urmărește cum cresc plantele. Când vine timpul să le transferi afară, le poți planta cu tot cu coaja de portocală.

Cum folosești cojile de portocală în grădină? Fertilizarea solului

Deși există recomandări care sugerează evitarea lor din cauza dificultății de descompunere și a acidității, adăugarea cojilor de portocale în compost poate fi de fapt benefică. Este adevărat că viermilor nu le place un mediu acid, dar compostarea, ca proces, funcționează cu sau fără insecte.

Totodată, poți adăuga bucăți mici de coji de portocală direct în sol, unde se descompun treptat, eliberând azot, potasiu și fosfor, substanțe nutritive esențiale pentru dezvoltarea plantelor.

Citește și: Pomii fructiferi pe care trebuie să îi ai în grădina ta. Sunt cei mai rezistenți la frig, roadele vor fi importante

Momeală și îndepărtarea melcilor

Nu știi cum să scapi de melcii din grădina ta? Așează mai multe coji de portocale pe toată parcela. Există o probabilitate destul de mare ca a doua zi să găsești melcii rezidenți ai grădinii tale în cojile de portocală. Mai departe, poți muta cojile, cu tot cu melci, undeva departe de spațiul tău verde.

Cum folosești cojile de portocală în grădină? Combaterea dăunătorilor

Deși majoritatea oamenilor adoră mirosul puternic de citrice, acesta este neplăcut pentru mulți dăunători din grădină, printre care furnici, afide, dar și rozătoare. Tot ce trebuie să faci este să tai cojile de portocală în fâșii subțiri și să le împrăștii prin grădină. Prin urmare, atunci când așezi fâșiile în jurul plantelor, o mulțime de dăunători vor pleca mai departe. Înlocuiește-le atunci când se usucă, deoarece își vor pierde aroma.

Cum folosesti cojile de portocala in gradina?
Cojile de portocale pot fi folosite in diverse moduri in gradina

Stimularea sănătății plantelor

Cojile de portocale pot fi folosite pentru a face un fertilizator lichid natural. Lasă cojile să fermenteze în apă pentru câteva săptămâni, apoi folosește lichidul rezultat pentru a uda plantele. Acesta este bogat în nutrienți esențiali care ajută la creșterea sănătoasă a plantelor. În egală măsură, poți usca mai multe coji de portocală și le poți măcina pentru a obține o pulbere care are același efect.

Vezi și: Cât bicarbonat de sodiu trebuie să folosești când uzi florile. Secretul grădinarilor de soi

Cum folosești cojile de portocală în grădină? Controlul buruienilor

Poți folosi cojile de portocale uscate ca mulci decorativ pentru straturile din grădină. Așa vei adăuga o pată de culoare grădinii tale, dar și un miros plăcut. În plus, cojile uscate de portocale ajută la menținerea umidității solului și reducerea creșterii buruienilor (deoarece uleiurile esențiale pot inhiba germinarea semințelor de buruieni).

Atragerea polenizatorilor

Parfumul dulce al cojilor de portocale poate atrage albinele și alți polenizatori în grădină, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea producției de fructe și legume. Cojile de portocale pot fi folosite și ca decor natural în grădină. Ele pot fi tăiate în forme interesante și agățate pe ramuri. Pot fi folosite, de asemenea, ca hrănitoare naturală pentru păsări. Umple o jumătate de coajă de portocală cu semințe pentru păsări și atârn-o într-un copac.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...