Cum faci un un cocktail cu cafea, whiskey și descoperi Frangelico

Alexandru Puiu 08.10.2021, 11:11
Cum faci un un cocktail cu cafea, whiskey și descoperi Frangelico

Daci ai o pasiune pentru diverse tipuri de spirtoase, sunt șanse mari să ai o sticlă de whiskey sau whisky în casă, la fel și cafea. Rămâne doar să înveți cum faci un cocktail cu cele două, ajutându-te și de alte câteva ingrediente.

De-a lungul vieții s-ar putea să fi văzut pe diverse etichete cuvintele whiskey și whisky, aparent interschimbabile. În realitate, prezența literei E în denumirea distilatului este, de cele mai multe ori, o referință geografică. Dacă vrei să reduci niște reguli complicate la ceva ușor de ținut minte, whisky este denumirea utilizată în Scoția, Japonia, Canada sau Taiwan, în timp ce denumirea de whiskey o vei vedea pe sticlele din Statele Unite ale Americii și din Irlanda.

Dincolo de aspectele tehnice ale ecuației, dacă tot ne apropiem de vremuri mai friguroase, ar fi bine să facem tranziția la cocktailuri de sezon. De această dată, am optat pentru o combinație de whiskey, cafea, Frangelico și creme de cassis (un lichior făcut din coacăze negre). Dacă nu ai așa ceva în casă, merită să ai în vedere că tradiționala vișinată sau afinată, pe care mulți români o au în confortul căminului, funcționează la fel de bine.

Cum faci un cocktail cu whiskey și cafea

Un shot de whiskey face minuni în cafea, dar dacă ai un pic de răbdare, poți realiza ceva un pic mai elaborat și semnificativ mai gustos. Ca referință, am folosit un whiskey american de secară (Rye Whiskey) în această rețetă, pentru că este un pic mai dulce și are o notă discretă de picant.

Espresso Sopraffatto

45ml Rye Whiskey, eu am folosit Woodford Reserve, dar poți opta pentru Jim Beam Rye

15ml Lichior de alune de pădure Frangelico

15ml Creme de Cassis sau Vișinată/Afinată

50ml espresso proaspăt

2 dashes Orange Bitters Angostura

Pui toate ingredientele într-un shaker cu multă gheață, le scuturi bine pentru răcire și diluție, strecori cocktailul într-o cupă. Pentru decor, folosești câteva cireșe amare, preferabil Luxardo Maraschino.

De reținut că, în majoritatea rețetelor în engleză, o să vezi la bitters formularea ”dash” sau ds. Aceasta se referă la o mișcare de sus în jos cu mâna a unei sticle de bitters cu picurător. Convenția este că acel gest se reflectă în aproximativ 6-8 picături. Unii sunt de părere că poate fi interpretată chiar și ca zece picături. Poți face mai multe experimente și vezi ce variantă îți place ție cel mai mult în cocktailurile tale preferate.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe