Când vine vorba de cocktailuri cu bourbon, posibilitățile sunt virtual nelimitate. Un whiskey american maturat cum trebuie face o treabă grozavă în a îmbrățișa o serie stufoasă de condimente. Important este găsești combinația potrivită pentru tine.
Înainte să trec la rețeta efectivă, aș vrea însă să atrag atenția asupra utilizării de sare în mixologie. În varianta tradițională, sare și zahărul sunt percepute ca și potențiatori de gust. Te ajută să scoți la iveală particularități de gust din anumite ingrediente care, în absența ei, nu ar exista. Consumă un castrave cu sau fără sare, un ardei sau o roșie și vei înțelege. Sarea, în cantitatea potrivită face minuni și, dintr-un punct de vedere, se aplică și în cocktailuri aceeași valoare.
Citește și: Cum faci un cocktail clasic un pic altfel, un Sazerac cu banane – Bananarac
Tot mai multe cocktailuri moderne includ sare și, deși poți pune un vârf de deget în shaker sau în paharul de mixat pentru a-ți atinge scopul, există o soluție mai deșteaptă pentru situația normală în care visezi la predictibilitate și consistență în realizarea creațiilor tale lichid – alcoolice. Se cheamă soluție de sare și se face cât se poate de simplu. Mixezi 20 de grame de sare cu 80 de grame de apă până când se topește sarea complet. Pui rezultatul în sticluțe cu picurător și adaugi 3-4-5 picături de soluție salină 20% în cocktailurile tale preferate. Vei fi uimit de rezultate.
Citește și: Cum faci un cocktail clasic un pic picant, cu vodcă, mentă și ciocolată – Grasshopper, varianta de la Aviary
Rețeta de mai jos este o creație originală de acum câțiva ani care își are bazele într-un fel de Sazerac, pentru că se servește fără gheață, dar în loc de absint pentru clătirea paharului conține Mezcal. Acesta din urmă este un distilat pe bază de agave cu niște note de fum care fac o treabă grozavă în a-ți aduce aminte de fumul de grătar.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Lavish Stroll
60ml Bourbon Whiskey, recomand Michter`s
15ml Lichior de alune de pădure, Frangelico
15ml Cointreau
7,5ml Mezcal, recomand Montelobos
5 picături de soluție salină 20%
Metodă: Se amestecă toate ingredientele cu gheață într-un pahar de mixat, se strecoară rezultatul într-un pahar de tip tumbler sau rocks fără gheață, se decorează cu coajă de portocală și o cireașă amarenă.
Notă: Ca referință, în majoritatea rețetelor în engleză o să vezi la bitters formularea ”dash”. Aceasta se referă la o mișcare de sus în jos cu mâna a unei sticle de bitters cu picurător. Convenția este că acel gest se reflectă în aproximativ 6-8 picături. Unii sunt de părere că poate fi interpretată chiar și ca zece picături. Poți face mai multe experimente și vezi ce variantă îți place ție cel mai mult în cocktailurile tale preferate.
Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.