Cum faci un cocktail cu coniac, chiar dacă ai o sticlă extraordinar de scumpă

Alexandru Puiu 25.06.2021, 08:44
Cum faci un cocktail cu coniac, chiar dacă ai o sticlă extraordinar de scumpă

O sticlă de coniac pare un lucru sfânt, iar dacă te gândești să o combini într-un cocktail, pare o blasfemie. În realitate, însă, unele dintre cele mai scumpe cocktailuri din istorie folosesc un coniac vechi sau foarte vechi.

Ca referință, o sticlă de coniac, pentru a-și merita numele de pe etichetă, trebuie să fie realizată în regiunea Cognac din Franța. Deși este un distilat pe bază de vin cu o tărie de 40 de grade, iar pe mapamond există foarte multe variații ale acestui concept, inclusiv Jidvei sau Miorița în România, acelea nu sunt ”cognacuri”. Cuvântul efectiv este o denumire de origine controlată ce cade sub legislația franceză.

Dacă vrei să intri în particularități tehnice, dincolo de regiunea în care este realizat, coniacul este un brandy care a fost distilat de două ori în alambicuri de cupru și maturat pentru cel puțin doi ani în butoaie de stejar franțuzesc din regiunile Limousin și Tronçais.

Partea cea mai fascinantă este însă prețul, acesta începe din jurul valorii de 100 de lei și sare ușor la 10.000 de lei, 15.000 de lei și așa mai departe. Nu puține sunt sticlele pe care le găsești la licitație de 50-60 de ani, poate chiar 100 de ani și le cumperi cu 10.000 de euro.

Cum faci un cocktail cu coniac extraordinar de scump

În teorie, un coniac trebuie băut dintr-un pahar specific, preferabil încălzit, dar nu neapărat, fără gheață. Fiind la 40 de grade, gheața l-ar dilua prea mult. Ca referință, un whiskey îl bei cu gheață, dar găsești sticle marcate Cask Strength (tărie de butoi) chiar și la 55, 60 de grade.

Două, trei boabe de cafea îmbunătățesc de asemenea experiența unui coniac. Îl poți încerca și într-un Old Fashioned, dacă tot am făcut un tutorial pe marginea subiectului aici. Pe de altă parte, indiferent cât dai pe o sticlă de coniac sau cât a costat, dar tu ai primit-o cadou, s-ar putea să nu te încânte enorm în forma sa originală. În acel context, îl poți folosi într-un cocktail de tip sour, precum rețeta de mai jos.

Sour flower

60 ml coniac Hennesy XO

20 ml Mandarine Napoleon 

5 ml (o linguriță) de Green Chartreuse

30 ml suc de lămâie

20 ml sirop de soc

Metodă: pui toate ingredientele într-un shaker cu gheață, scuturi bine shakerul 8-10 secunde, strecori conținutul într-un pahar de coniac cu o sferă mare de gheață, pentru a preveni diluția excesivă. Poți folosi ca decor o floare albă sau câțiva boboci de trandafiri uscați.