Cum faci un cocktail clasic din vremea Prohibiției cu rom, whiskey și cognac. Ascunde o lecție fascinantă de istorie – Twelve Mile Limit

Alexandru Puiu 11.07.2024, 18:04
Cum faci un cocktail clasic din vremea Prohibiției cu rom, whiskey și cognac. Ascunde o lecție fascinantă de istorie – Twelve Mile Limit

Cele mai multe dintre cocktailurile clasice vin la pachet cu o singură băutură spirtoasă de bază din principalele categorii, vodcă, gin, rom, whisky sau tequila. Există însă și excepții de la regulă, unele de peste 100 de ani și ascund o experiență gustativă foarte interesantă. Twelve Mile Limit este un astfel de exemplu.

Twelve Mile Limit este un cocktail care își are rădăcinile în perioada Prohibiției, o vreme tumultuoasă în istoria Statelor Unite când producția, vânzarea și transportul alcoolului erau interzise. Acest cocktail nu doar că oferă o experiență gustativă complexă prin combinația sa de rom, whiskey și cognac, dar ascunde și o poveste fascinantă legată de legile și trucurile acelei epoci.

Originea și istoria cocktailului Twelve Mile Limit

Cocktailul Twelve Mile Limit își trage numele de la o măsură juridică și geografică specifică vremurilor Prohibiției. În perioada interzicerii alcoolului în Statele Unite, jurisdicția americană asupra apelor teritoriale se întindea inițial doar până la trei mile nautice de la țărm. Aceasta era distanța maximă la care un tun putea trage pentru a respinge incursiunile. Însă, pentru a contracara contrabanda și petrecerile pe ambarcațiunile aflate în larg, guvernul american a negociat cu alte țări pentru a extinde această limită la 12 mile nautice.

Această extindere a dus la apariția cocktailului Twelve Mile Limit, care simboliza această nouă limită de control și o băutură mai tare comparativ cu predecesorul său, Three Mile Limit. Cocktailul a fost astfel adaptat pentru a reflecta noua realitate, fiind un amestec mai puternic și mai complex. Thomas Franklin Fairfax Millard, un renumit corespondent de război și jurnalist, este considerat autorul acestui cocktail, conform afirmațiilor lui Ted „Dr. Cocktail” Haigh în cartea sa „Vintage Spirits and Forgotten Cocktails”.

Cum faci un cocktail Twelve Mile Limit

Prohibiția a fost o perioadă marcată de schimbări dramatice și inovații în lumea cocktailurilor. Pe măsură ce accesul la alcool legal devenea din ce în ce mai dificil, creativitatea și ingeniozitatea barmanilor și a consumatorilor au atins noi culmi. Băuturile alcoolice au fost adesea amestecate și mascate pentru a îmbunătăți gustul băuturilor de contrabandă de calitate inferioară.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Twelve Mile Limit nu este doar un cocktail, ci și o capsulă a timpului, reflectând adaptările legale și sociale ale acelei epoci. Extinderea limitei teritoriale de la trei la 12 mile a fost un răspuns direct la creșterea numărului de petreceri offshore și la ingeniozitatea contrabandiștilor. Aceasta a fost o măsură menită să limiteze accesul facil la alcool, însă a dus, în mod previzibil, la mutarea petrecerilor și mai departe în larg.

The Twelve Mile Limit

30 ml rom alb, recomand Plantation 3 Stars

15ml rye whiskey, recomand Woodford Reserve Rye

15ml cognac, recomand Hardy Legend 1863

15ml Suc de lămâie proaspăt stors

15ml Grenadine

Metodă:

  • Într-un shaker, adaugă romul, whiskey-ul, cognacul, sucul de lămâie și grenadina.
  • Umple shaker-ul cu gheață și agită energic pentru aproximativ 20 de secunde.
  • Strecoară amestecul într-un pahar de cocktail umplut cu gheață.
  • Decorează cu o felie de lămâie sau o cireașă și servește imediat.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Alfa-Drink-logo

Urmăriți Impact.ro și pe