Cum faci un cocktail clasic de la 1888, descoperi smântâna în mixologie și te răcorești – Ramos Gin Fizz

Alexandru Puiu 16.05.2023, 22:43
Cum faci un cocktail clasic de la 1888, descoperi smântâna în mixologie și te răcorești – Ramos Gin Fizz

Marea este grădina Domnului când vine vorba de cocktailuri clasice, dar dinainte de 1900, puține au fost atât de complexe și controversate precum spectaculosul, impozantul și foarte muncitul Ramos Gin Fizz. Un mix clasic de gin, suc lămâie, limetă și sirop de zahăr, această rețetă este dusă la un cu totul alt nivel cu smântână, albuș de ou și apă de floare de portocal (orange flower water).

Din New Orleans, înainte de 1900, două cocktailuri au rămas în istorie, Sazerac și Ramos Gin Fizz. Despre primul am vorbit aici, al doilea îl voi prezenta mai jos. Ramos Gin Fizz a fost creat în 1888 de către Henry Charles ”Carl” Ramos la Imperial Cabinet Saloon din New Orleans. Partea fascinantă este că, la fel ca bătrânul Sazerac, ghidușul din imaginea de mai sus se află și astăzi în circulație.

Problema cu el și motivul pentru care majoritatea barurilor evită să-l introducă în meniu are legătură cu volumul de muncă din spate, iar când zic muncă, mă refer la procesul de shaking sau scuturare a shakerului. Pentru a obține o emulsionare perfectă și o spumă care să-ți aducă aminte de copilărie, unii barmani au mers până la 12 – 15 minute de shaking. În lumea modernă însă, până la 45 de secunde ar trebui să fie suficiente și rareori mai găsești un barman care să dedice mai mult de un minut acestei băuturi în shaker. În final, depinde cât de mult te fascinează misticismul din spatele beneficiilor acelui efort și cât de tare te grăbești să pui mâna pe cocktail.

Cum faci un cocktail Ramos Gin Fizz

Ca de fiecare dată, în cazul cocktailurilor clasice, metodologia exactă a devenit destul de încețoșată printre meandrele istoriei, dar importantă este ideea de bază și să respecți ingredientele, pentru a te bucura de o experiență în pahar ca pe vremuri. Apropo, rețeta clasică a folosit Old Tom Gin în locul tradiționalului London Gin. Ar fi ideal să faci la fel sau să ajustezi cantitatea de sirop de zahăr. Nu de alta, dar Old Tom Gin este semnificativ mai dulceag decât ginul pe care îl cunoaștem cu toții.

Ramos Gin Fizz

60ml Old Tom Gin – recomand Citadelle No Mistake Old Tom

15ml Suc de lămâie

15ml Suc de limetă (lime)

22.5ml Sirop de zahăr (mix de volume egale de apă și zahăr, amestecate în blender sau pe foc până se topește tot zahărul)

22.5ml smântână lichidă, frișcă neîndulcită sau smântână proaspătă

Un albuș de ou

3ds Apă de flori de portocal (Orange Blossom Water)

Apă minerală până sus

Metodă: Se amestecă toate ingredientele cu ajutorul un shaker cu excepția apei minerale. Se strecoară cocktailul în shaker și se mai amestecă o dată fără shaker. Se toarnă două treimi din cocktail în pahar simultan cu un ”fir” de apă minerală. Când ai ajuns în vârful paharului, lasă-l să se odihnească un minut, poate chiar în frigider. Adaugă restul cocktailului din shaker pentru a obține vârful care iese din pahar.

Ca alternativă, poți amesteca toate ingredientele cu un shaker, în afară de apă minerală, strecori cocktailul în pahar fără gheață, completezi cu apă minerală cu care, în prealabil, ai clătit câteva momente shakerul pentru a lua mixul rezidual de smântână și albuș de ou. Se servește fără decor, dar un trandafir turcesc de dimensiuni reduse mi se pare că se pretează.

Ca referință, în majoritatea rețetelor în engleză o să vezi la bitters formularea ”dash” sau ds. Aceasta se referă la o mișcare de sus în jos cu mâna a unei sticle de bitters cu picurător. Convenția este că acel gest se reflectă în aproximativ 6-8 picături. Unii sunt de părere că poate fi interpretată chiar și ca zece picături. Poți face mai multe experimente și vezi ce variantă îți place ție cel mai mult în cocktailurile tale preferate.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Alfa-Drink-logo

Urmăriți Impact.ro și pe