Cum făcea Cristi Borcea 1.000 de lei pe seară la doar 15 ani. ”Era diabolic”

Iancu Andreea 08.12.2020, 20:55
Cum făcea Cristi Borcea 1.000 de lei pe seară la doar 15 ani. ”Era diabolic”

Cristi Borcea este unul dintre oamenii de afaceri de succes din România. Și se pare că banii au fost cu noroc pentru fostul finanțator al echipei Dinamo încă din tinerețe. Deși avea numai 15 ani, Borcea reușea să producă 1.000 de lei pe seară, potrivit unei declarații făcute de Emil Ursu pentru GSP Live.

Modul “diabolic” în care Cristi Borcea strângea bani în tinerețe

În perioada comunismului, românii au fost extrem de inventivi, reușind să facă bani și din piatră seacă. Multe afaceri s-au dezvoltat încă de dinainte de democrație, iar Cristi Borcea se numără printre norocoși. Fostul finanțator al echipei Dinamo reușea să câștige sume frumoase în fiecare seară, deși avea doar 14 ani.

Antrenorul echipei secunde a lui Dinamo, Emil Ursu, a povestit în cadrul unui interviu pentru GSP Live cum făcea Cristi Borcea bani încă de la 14 ani. Potrivit fostului sportiv, omul de afaceri profita de faptul că prietenul său avea televizor color și video și obținea bani frumoși în fiecare seară, în urma închirierii de aparatură.

Pe Cristi l-am cunoscut în 1984. El avea 14 ani, eu aveam 20. Clubul mi-a dat o garsonieră. Cristi locuia vizavi, la etajul 3. A venit, mi-a zis că e dinamovist, iar mie mi-a plăcut de el, era foarte spontan. L-a dus mintea să facă bani diabolic de la vârsta aia. Eu am primit apartament în Tei, s-a mutat apoi și fratele meu la București și l-am luat la mine. Aveam video, televizor color, care pe vremea aia nu prea existau.

Cristi venea nonstop la mine. La 15 ani lua videoul și televizorul color și difuza filme prin blocuri. Câștiga între 700 și 1000 de lei pe seară. Pleca cu ele sau îi chema pe alții la noi, se descurca. În fiecare seară când eram liber, dacă ieșeam la restaurant eram împreună. Am rămas prieteni, suntem și rude, el cu Mihaela (n.r. – prima soție a lui Cristi Borcea) mi-au botezat fata. În 1988, Cristi a fost cavaler de onoare la nunta mea, a povestit Ursu, în exclusivitate la GSP Live.

Emil Ursu a dezvăluit modul în care reușea Cristi Borcea să strângă Emil Ursu a dezvăluit modul în care reușea Cristi Borcea să strângă 1.000 de lei pe seară în tinerețe 1.000 de lei pe seară
Emil Ursu a dezvăluit modul în care reușea Cristi Borcea să strângă Emil Ursu a dezvăluit modul în care reușea Cristi Borcea să strângă 1.000 de lei pe seară în tinerețe 1.000 de lei pe seară

De la succes în afaceri, direct în închisoare

În ciuda reușitelor sale, Cristi Borcea a trecut și prin momente mai puțin plăcute în viață. Fostul finanțator a trecut de la extaz la agonie, după perioada în care a activat la Dinamo (1998-2012). Din păcate, în martie 2014, Cristi Borcea avea să fie condamnat la 6 ani și jumătate de închisoare pentru deturnare de fonduri, fals în acte și înșelăciune, în cazul Dosarului Transferurilor. Totuși, el a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Jilava după doar 4 ani de închisoare.

Însă ghinionul avea să îl urmărească în continuare. Anul 2019, în luna februarie, Cristi Borcea a fost condamnat din nou la închisoare. De această dată, Borcea avea de ispășit 5 ani de închisoare cu executare în Dosarul Retrocedărilor. Alături de Dragoș Săvulescu și Radu Mazăre, Cristi Borcea ar fi prejudiciat statul român și municipiul Constanța cu aproape 28 de milioane de euro. Din fericire, Borcea a reușit să scape de încarcerare după ispășirea a numai 9 luni din pedeapsă. El s-a alăturat familiei în noiembrie 2019.