În prima zi a celui mai important Târg de Crăciun din București, deschis pe 20 noiembrie, a plouat torențial, fapt care ar fi putut conduce la compromiterea totală a sărbătorii.
Noroc că a stat ploaia, spre seară, și cei care fuseseră ținuți în case de șuvoaiele căzute din cer peste oraș, au dat buzna, câteva sute, nu mai mult, îmboldiți cu siguranță de copiii lor, dar adulții și de perspectiva de a bea un vin fiert și de a urmări meciul de deschidere a Campionatului Mondial de fotbal din Qatar, dintre echipa țării gazdă și cea a Ecuadorului.
Un loc frumos, acest târg, și asta se vedea de departe, dacă veneai dinspre Piața Unirii, căci o uriașă roată panoramică, chiar așa și numindu-se, PANORAMICĂ, scris cu litere formate din neoane.
Odată intrat pe una din porțile deschise de-o parte și de alta a perimetrului de distracție, chiar la poalele colinei pe care se află Palatul Parlamentului, pătrundeai, normal, într-o lume de basm, cu căsuțe de lemn unde se vindeau fel și fel.
De la clătite, cu prețuri de la 16 la 25 de lei, în funcție de umplutură, la ciocolată de casă, în bucăți rezonabile ca mărime, la 8 lei fiecare, acadele, dulciuri felurite și până la prăvăliile mai mari, cu tăvi uriașe, circulare, puse pe foc, în care sfârâiau fleici de porc, pomana porcului, pastramă de oaie și cârnați, lângă care puteai pune o mână de cartofi prăjiți, mămăligă și murături de tot felul, de la varză murată tăiată fideluță, la gogonele, castraveți și bucăți de conopidă.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Ca preț însuși reporterul IMPACT.RO poate da un exemplu ilustrat aici cu o fotografie. O caserolă cu pastramă de oaie, un calup de mămăliguță și trei linguri de salată de varză murată, la doar 46 de lei. Unde acest „doar” poate fi interpretat de fiecare mușteriu în parte.
Și dacă aveai peste vârsta majoratului și desigur chef, puteai să stropești totul cu vin fiert, alb, roșu sau rose, după preferința fiecăruia. 10 lei paharul de 150 mililitri, cu zahăr, bineînțeles, scorțișoară și portocale.
Copiii aveau și ei, evident, locurile lor speciale unde își puteau desfăta poftele de dulce. Căsuța de turtă dulce, Căsuța cu acadele, Căsuța cu ciocolată. Și cea cu clătite, dar asta am mai spus.
Apoi, în mijlocul târgului, mai toți care vroiau să mănânce în tihnă, puteau sta așezați la mese înalte, sub o copertină uriașă menită să-i apere de intemperii.
Dar nu doar de ale gurii poți găsi în căsuțele de lemn. Lucruri croite din blănuri și piele, de la șepci, căciuli și mănuși, la haine. De „domni și dame”, cu vorbe de târgurile vechi. Apoi decorațiuni de iarnă care mai de care. Lucitoare, mișcătoare, muzicale, roșii, albastre, verzi și aurii, toate făcute să-ți atragă atenția și să te facă să duci mâna la poșetă sau la portofel ca să scoți un ban să-ți faci pe plac, ție sau celui/celei cu care te însoțești și, mai ales, copiilor.
Lucruri de distracție, sub uriașa țesătură din șiraguri de beculețe de deasupra târgului nu ar fi decât două. Caruselul pentru copilași, care puteau călări tot felul de animăluțe, reale sau fantastice, ba chiar și-un cangur cu șa verde, și PANORAMICA, roata cea mare, care te ridica, hăt, până la cer și cu viteza unui melc leneș, te-aducea, apoi, cu picioarele pe pământ. 25 de lei tura de trei minute!
Iar, ca să vezi potriveală, bărbații au avut și un prilej special, aparte de a , zăbovi mai mult în târg, tocmai ei care, de regulă, dau tonul plecării, întrucât scena cea mare dispusă înspre Palatul Parlamentului, în așteptarea, sigur, a unor concerte și altor manifestări specifice Sărbătorilor de Iarnă, era flancată de două uriașe ecrane, pe care, la ora realizării acestui mic foto, dar și video, reportaj, avea loc, cu am mai spus, meciul dintre Qatar și Ecuador, de la Campionatul Mondial de fotbal care a început azi.
Deschiderea târgului a oferit, fără îndoială, momente de bucurie și distracție, dar spiritul Crăciunului, va înflori cu adevărat, zile mai târziu, odată cu apropierea treptată de ziua Nașterii Domnului Isus Cristos.