Cum dai luciu ouălor după ce le vopsești? Trucuri ca să iasă perfecte de Paște

Emanuela Pană 06.04.2024, 15:11
Cum dai luciu ouălor după ce le vopsești? Trucuri ca să iasă perfecte de Paște

Ouăle roșii sunt un simbol al sărbătorilor pascale, reprezentând sângele lui Iisus Hristos, vărsat pentru salvarea omului din păcat. Pentru a avea un aspect cât mai frumos, este important să știi cum să le vopsești corect. Află, în continuare, cum dai luciu ouălor după ce le vopsești și care sunt pașii pe care trebuie să-i respecți.  

Semnificația oului de Paște

Ouăle sunt un simbol străvechi al renașterii și fertilității, fiind asociate cu sărbătoarea Paștelui în multe culturi. În contextul creștin, ouăle de Paște au căpătat o semnificație profundă, simbolizând Învierea. La fel cum Iisus a înviat din mormânt, oul simboliza viața nouă care iese din coaja oului.  

În tradiția ortodoxă, ouăle sunt vopsite în roșu pentru a simboliza sângele pe care Iisus l-a vărsat pe cruce. Decorarea ouălor pentru Paște este o tradiție care datează cel puțin din secolul al XIII-lea, potrivit unor surse.  

O explicație pentru acest obicei este că ouăle erau în trecut un aliment interzis în timpul Postului Mare, așa că oamenii le pictau și le decorau pentru a marca sfârșitul perioadei de penitență și post, apoi le mâncau de Paște ca o sărbătoare. 

Citește și: Ouă vopsite natural de Paște. Cele mai bune metode folosind ingrediente naturale

Cum se vopsesc corect ouăle de Paște?

Vopsirea ouălor de Paște poate fi o activitate plină de creativitate și bucurie. Dar, înainte de a trece la vopsirea ouălor, este foarte important să le pregătești pentru acest proces. Degresează ouăle cu mare atenție, astfel încât culoarea să se prindă de ele.  

Nu ai nevoie decât de apă călduță și un detergent de vase. Spală ușor ouăle cu un burete și clătește cu apă să nu rămână niciun fel de detergent pe suprafața lor. Ulterior, pune-le la fiert, la foc mic. Lasă ouăle pe foc circa 10-12 minute, după care scurge apa.  

Pentru aplicarea vopselei, ouăle pot fi scufundate direct în soluțiile colorante sau pot fi decorate cu diverse tehnici, cum ar fi aplicarea de frunze sau fire de iarbă pe ou înainte de vopsire, pentru a crea modele naturale și unice. 

Important este să lași ouăle în vopsea suficient timp pentru a absorbi culoarea, apoi să le usuci complet. Dacă vrei să vopsești ouăle folosind coloranți naturali, poți opta pentru sfeclă sau ceapă roșie.  

Pentru a obține vopseaua de care ai nevoie, pune un litru de apă cu 2 linguri de oțet și ¾ din cojile de ceapă (sau sfeclă) la fiert, la foc mic, până obții o culoare asemănătoare cu cea a ceaiului.  

Vezi și: De ce să nu cumperi ouă de Paște gata vopsite din comerț. Atenție mare, te pândește un pericol nebănuit

Cum dai luciu ouălor după ce le vopsești?

După ce ai vopsit ouăle, nu-ți mai rămâne decât să le dai luciu. Pentru a obține un luciu perfect, unge ouăle cu puțin ulei sau o bucată de slănină.  

Cum dai luciul oualor dupa ce le vopsesti?
Metoda simpla si naturala de a da luciu oualor dupa ce le vopsesti

După ce ouăle s-au uscat complet, ia un șervețel sau o bucată de vată și înmoaie-o ușor în ulei vegetal sau de măsline. Freacă fiecare ou cu mișcări delicate, până când suprafața devine lucioasă. În felul acesta, culoarea lor se va intensifica și mai mult.   

O altă opțiune este folosirea unui spray alimentar lucios, disponibil în magazine, care poate fi pulverizat ușor peste ouă pentru a le oferi un aspect frumos și strălucitor.  

La români, obiceiul vopsirii ouălor de Paște are loc în ultimele zile din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Joia Mare este momentul în care gospodinele încep pregătirile pentru masa de Paște. Potrivit legendei, a fost aleasă această zi deoarece coincide cu momentul în care Fecioara Maria a așezat un coș cu ouă sub crucea pe care se afla trupul lui Iisus Hristos. Datorită sângelui care a picurat peste ele, ouăle s-au colorat în roșu.  

În plus, există o convingere în rândul creștinilor ortodocși că ouăle colorate în această zi specială nu se vor strica pe tot parcursul anului pentru că au o semnificație religioasă. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...