Cum cred oamenii de știință că va fi viața după un atac nuclear. Consecințele unui astfel de dezastru

Beatrice Dumitru 19.08.2022, 13:04
Cum cred oamenii de știință că va fi viața după un atac nuclear. Consecințele unui astfel de dezastru

Pe fondul invaziei rusești a Ucrainei și a tensiunilor geopolitice în creștere, au apărut temerile cu privire la un război nuclear, ceea ce i-au determinat pe mulți să se întrebe ce ar însemna un astfel de conflict pentru umanitate și planetă. Orice incident nuclear ar avea o gamă largă de consecințe devastatoare.

Consecințele în cazul unui atac nuclear

Experții au analizat efectele a șase posibile scenarii de război nuclear. Astfel, orice conflict nuclear ar avea o gamă largă de consecințe devastatoare, de la decesele inițiale în exploziile directe până la efectele persistente ale radiațiilor și poluării mediului. Dar numărul victimelor în urma explozilor ar putea fi redus în comparație cu decesele provocate de o foamete globală ulterioară, cauzată de cantități masive de funingine care blochează Soarele și perturbă sistemele climatice și producția de alimente, potrivit unei noi cercetări publicată în revista Nature Food.

Un război nuclear între SUA și Rusia la scară largă, cel mai rău scenariu posibil, ar putea duce la moartea de foame a peste cinci miliarde de oameni după doi ani. Chiar și un conflict la scară relativ mică între India și Pakistan ar putea duce la foamete în întreaga lume, notează Euronews.

Cum cred oamenii de știință că va fi viața după un atac nuclear. Consecințele unui astfel de dezastru

Funinginea de la explozii ar perturba clima

Într-un război nuclear, bombele care vizează orașe și zone industriale ar declanșa furtuni de foc, injectând cantități mari de funingine în atmosfera superioară, care s-ar răspândi la nivel global și, astfel, planeta s-ar răci rapid, spun cercetătorii. Acest lucru ar perturba clima Pământului, având un impact asupra sistemelor de producție de alimente pe uscat și în oceane.

Cercetătorii au analizat ce s-ar întâmpla în șase posibile scenarii de conflict nuclear, iar fiecare dintre ele ar produce cantități diferite de funingine în atmosferă, iar temperaturile ar putea scădea între unu și 16 grade Celsius.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Un conflict nuclear între SUA și Rusia, ar reprezinta 90% din stocul nuclear mondial și ar putea duce la o scădere a producției cu aproximativ 90% în trei până la patru ani de la conflict. Chiar și un atac la scară relativ mică între India și Pakistan ar putea duce la o scădere a recoltelor cu aproximativ 7% în cinci ani de la conflict.

Ce spun experții

Cercetătorii au luat în considerare factori de atenuare, cum ar fi folosirea culturilor pentru animale ca hrană pentru oameni sau reducerea risipei de alimente menajere, dar au ajuns la concluzia că aceste tipuri de intervenții nu ar împiedica mari părți ale lumii să se confrunte cu foametea, mai ales după conflicte la scară mai mare.

În acest context, scăderile recoltelor ar fi cele mai severe în țările cu latitudini medii și înalte, inclusiv în țările exportatoare majore, cum ar fi Rusia și Statele Unite, care ar putea declanșa restricții la export și ar putea cauza perturbări severe în țările dependente de import din Africa și Orientul Mijlociu.

Stratul de ozon ar fi distrus de încălzirea stratosferei, producând mai multă radiație ultravioletă la suprafață și trebuie să înțelegem acest impact asupra aprovizionării cu alimente”, a spus Lili Xia, autorul principal al studiului și profesor asistent de cercetare la Școala de Științe Biologice și Mediului de la Universitatea Rutgers.

Dacă există arme nucleare, ele pot fi folosite, iar lumea s-a apropiat de război nuclear de mai multe ori. Interzicerea armelor nucleare este singura soluție pe termen lung. Tratatul ONU privind interzicerea armelor nucleare a fost ratificat de 66 de națiuni, dar niciunul dintre cele nouă state nucleare”, a afirmat și Alan Robock, coautor al studiului și profesor de științe climatice la Departamentul de Științe ale Mediului de la Universitatea Rutgers.

După declanșarea războiului din Ucraina, Rusia a amenințat de mai multe ori Occidentul cu un „război nuclear”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...