VIDEO EXCLUSIV

Cum au sărbătorit românii din Anglia Ziua Națională? „Noi, românii din Birmingham, dorim să continuăm tradiția de 1 Decembrie”

Gabriela del Pupo 01.12.2022, 23:11
Cum au sărbătorit românii din Anglia Ziua Națională? „Noi, românii din Birmingham, dorim să continuăm tradiția de 1 Decembrie”

Chiar dacă nu mai trăiesc în România, cei plecați peste hotare nu uită de ziua de 1 decembrie. Românii din Regatul Unit au păstrat tradiția și au sărbătorit românește. Nu a lipsit nimic, de la muzica tradițională până la portul popular cu care i-au îmbrăcat chiar și pe cei mici, și chiar și nelipsitul ciolan cu fasole a apreciat și de invitații care nu sunt români dar s-au alăturat sărbătorii.

„Gândurile noastre sunt alături de toți românii din țară și de pretutindeni”

Zeci de români s-au reunit pentru a sărbători 1 decembrie și nu au uitat nici de portul popular. Impact.ro a stat de vorbă cu organizatoarea petrecerii care spune că petrecerea este în toi și se pare că românii din diaspora nu au uitat nici tradițiile, și nici gustul pentru ciolanul cu fasole sau muzica populară.

„De Ziua Națională a României, noi românii din Birmingham-UK, dorim să continuăm tradiția de 1 Decembrie și să petrecem în spiritul nostru românesc. Am încercat să aducem un colț de Românie și aici la mii de kilometri de țară, răsfațându-ne cu fasole cu ciolan, pomana porcului cu mămăliguță, cozonaci și nu în ultimul rând cu muzică populară. Dansul, cântecul și voia bună sunt la ele acasă. Chiar dacă suntem departe de casă, Decembrie este pentru noi un prilej de mândrie.
Gândurile noastre sunt alături de toți românii din țară și de pretutindeni.
La mulți ani România!
La mulți ani români!”, spune Daniela Botezatu.

Bucatele tradiționale au fost de altfel preparate în aer liber la ceaun, iar bucătarii sunt bineînțeles tot români.

„Marea majoritate a românilor este concentrată în zona metropolitană”

În Marea Britanie comunitatea românească este a doua ca mărime, după cea poloneză. Conform datelor Home Office, la 31 martie a.c. se înregistrau 918.270 solicitări EUSS din partea resortisanților RO. Comunitatea românească este, în general, bine integrată în societatea britanică, marea majoritate a cetățenilor români ocupând locuri de muncă în sectoare deficitare ale pieţei muncii (medici, asistenţi medicali, asistenţi sociali, agricultură, construcţii, îngrijirea persoanelor în vârstă), dar și de specialişti în domeniul financiar-bancar, IT, artişti, arhitecţi, profesori şi cercetători, conform ambasadei Românei în UK.

În Anglia marea majoritate a românilor este concentrată în zona metropolitană Londra – cca 500 000, cea mai mare comunitate din zonă și în mare parte de emigrație recentă (după 2014), dar și în zonele Birmingham, Coventry, Manchester, Southampton și Bristol.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...