Apar controversele după parada de 1 decembrie. Gelu Duminică: „De ce trebuie să ne mândrim cu Armata?”

Beatrice Dumitru 01.12.2022, 17:42
Apar controversele după parada de 1 decembrie. Gelu Duminică: „De ce trebuie să ne mândrim cu Armata?”

Pe 1 Decembrie se sărbătorește Ziua Națională a României, care marchează 104 ani de la Marea Unire, iar în București și în marile orașe din țară se organizează parade militare și alte ceremonii. După aceste evenimente au apărut și controversele, iar sociologul Gelu Duminică critică aceste acțiuni și spune că România ar trebui să se mândrească cu altceva.

Gelu Duminică, despre paradele militare

Ziua de 1 Decembrie marchează unirea Transilvaniei, Basarabiei, Bucovinei cu Regatul României, iar
românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională, în toată țară având loc evenimente pentru a marca acestă zi importantă. Iar cu această ocazie specială nu pot lipsi paradele militare.

Însă, au apărut și controversele cu privire la aceste parade de 1 decembrie, iar sociologul Gelu Duminică a criticat defilările cu tehnică militară din această zi. El spune că România ar trebui să se mândrească cu alte aspecte pozitive ale vieții de român, nu cu dotările Armatei, care sunt folosite la război.

Apar controversele după parada de 1 decembrie. Gelu Duminică: „De ce trebuie să ne mândrim cu Armata?”
În București în alte orașe din țară au avut loc parade militare de 1 decembrie.

Nu îmi plac paradele militare de ziua națională. Nu înțeleg de ce o națiune trebuie să se mândrească cu armata și de ce defilarea tehnicii militare este un motiv de mândrie. Aș prefera să ne mândrim cu oamenii pe care îi avem, cu valorile bucuriei și diversității care ne definesc și cu iubirea pe care ne-o purtăm unul altuia. Țării mele îi doresc să fie bună și frumoasă! Și să devină cu adevărat „acasă” pentru toți cei ce viețuiesc în ea. Promit că o să fac tot ce ține de mine să contribui la asta!„, a scris Gelu Duminică pe Facebook.

Peste 1.500 de militari şi specialişti la parada militară din București

În București, peste 1.500 de militari şi specialişti au participat la parada militară din Piaţa Arcului de Triumf, dar defilarea aeronavelor și elicopterelor a fost anulată din cauza vremii nefavorabile. De asemenea, au defilat și aproximativ 150 de militari străini, din cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, dar și militari din țările aliate NATO de pe teritoriul României. Și în Alba Iulia, Timișoara și Iași au avut loc parade militare și spectacole.

Ziua de 1 decembrie a fost declarată Ziua Națională a României după Revoluția din 1989, după ce în perioada comunistă ziua națională era sărbătorită pe 23 august, când se comemora eliberarea țării de sub fascism, iar în perioada monarhiei, ziua națională era pe 10 mai – Ziua Independenței.

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...