Cum au încercat ruşii să îl ucidă pe Zelenski. Planul de asasinare, dejucat de ucraineni

Ana Anitoiu 22.03.2022, 14:57
Cum au încercat ruşii să îl ucidă pe Zelenski. Planul de asasinare, dejucat de ucraineni

Un plan al rușilor de asasinare a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost dejucat de serviciul ucrainean de contraspionaj militar. Liderul unui grup format din aproximativ 25 de diversioniști ai lui Vladimir Putin a fost arestat în oraşul Ujgorod, aflat la granița cu Slovacia şi Ungaria.

Cum ar fi încercat rușii să-l ucidă pe Volodimir Zelenski

Potrivit serviciului ucrainean de contraspionaj militar, liderul grupului de diversioniști este un agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB). Acest grup ar fi urmat să facă acte de sabotaj în cartierul guvernamental de la Kiev şi în alte zone din Ucraina, conform agenţiei de presă ucraineană Unian.

Mai exact, membrii acestui grup condus de agentul FSB ar fi încercat să ajungă în capitala Ucrainei pretinzând că sunt militari ucraineni din cadrul forţelor de apărare teritorială.

„În cadrul unei proceduri penale, conform art.111 al Codului Penal al Ucrainei privind înalta trădare a fost arestat în flagrant în timpul achiziţionării de arme la Ujgorod organizatorul şi liderul acestui grup diversionist”, au transmis agenţiile de presă ucrainene marţi, fără să precizeze dacă bărbatul este cetăţean ucrainean sau rus.

Câteva imagini cu un bărbat imobilizat la pământ și cu arme de foc și echipamente electronice capturate au fost publicate de jurnalistul Vitali Glagola pe contul său de Facebook alături de ştirea capturării agentului FSB.

Cum au incercat rusii sa il ucida pe Zelenski
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Mai multe încercări de asasinare a lui Zelenski, de la începutul războiului

Aceasta n-ar fi fost prima încercare de asasinare a președintelui ucrainean de la începutul războiului în Ucraina. Potrivit guvernului ucrainean, echipe de spioni ruși au încercat de mai multe ori, de la începutul războiului, să ajungă la Kiev și să-l ucidă pe Volodimir Zelenski.

În prima săptămână de la declanșarea războiului pe 24 februarie, Volodimir Zelenski ar fi supraviețuit la trei tentative de asasinat. Rușii ar fi trimis două echipe diferite cu misiunea de a-l elimina pe președintele Ucrainei, care a refuzat să-și părăsească țara. Mercenari ai grupului Wagner au făcut două încercări, iar forțele speciale cecene o încercare. Însă, în ajutorul ucrainenilor ar fi venit persoane din FSB care se opun războiului.

„Pot spune că am primit informații de la oameni din Serviciul Federal de Securitate al Rusiei care nu doresc să ia parte la acest război sângeros”, a declarat secretarul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei posturilor locale de televiziune.

De altfel, la începutul ofensivei, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că el este principala țintă a rușilor, iar familia lui este cea de-a doua. Președintele Ucrainei a spus ulterior că deși Occidentul i-a oferit șansa de a fi scos din țară în viață, el a refuzat să plece.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...