Cum au fost “gazați” oamenii din Ilfov de firmele de dezinsecție care voiau să scape de țânțari: prima reacție a autorităților

Ciprian Ioana / 26.07.2019, 11:59
Cum au fost “gazați” oamenii din Ilfov de firmele de dezinsecție care voiau să scape de țânțari: prima reacție a autorităților

Autoritățile din județul Ilfov au derulat, în ultimele zile, mai multe acțiuni de dezinsecție împotriva țânțarilor în localități precum Popești-Leordeni și Berceni. Numai că locuitorii din acele zone au început să acuze stări de rău și să se plângă de faptul că au fost “gazați”.

Mai mulți localnici din Popești-Leordeni și Berceni, localități de lângă București în care au avut loc dezinsecții împotriva țânțarilor, s-au plâns de stări de rău. Ei susțin că au început să vomite, să tușească și să aibă probleme de respirație.

Totul s-ar fi întâmplat, spun ei, după ce autoritățile județului Ilfov au trimis pe teren mai multe echipe de dezinsecție. Acestea au acționat în speciale în zonele verzi și în zona suprafețelor cu apă pentru a îndepărta țânțarii.

Doar că aerul a devenit irespirabil. Și oficialii au fost nevoiță să explice situația.

Cum explică CJ Ilfov “gazarea” localnicilor

Primul care a anunțat suspendarea dezinsecției a fost primarul din Berceni. Gheorghe Covrigea susține că va fi verificată substanța folosită, mai ales că aceasta a mai fost folosită și în anii trecuți și nu au fost probleme.

Acum, e posibil să fie vorba de o concentrație greșită.

Într-adevăr, în foarte multe zone din localitate aerul era irespirabil și foarte multe persoane acuzau stări de rău. Am oprit dezinsecția făcută de Consiliul Județean și urmează să verificăm documentele însoțitoare acestei acțiuni (substanța folosită și concentrația). Nu știm încă despre ce soluție este vorba, și cât de riscantă este expunerea la ea, de aceea vă recomand să vizitați un medic dacă acuzați stări de disconfort”, a scris primarul pe Facebook.

Primarul se plânge că nu a fost lăsat să ia probe din substanța folosită și acuză membrii echipei de dezinsecție că au demarat în trombă atunci când au fost avertizați că va fi chemată Poliția. Vineri dimineață, reprezentanții Consiliului Județean Ilfov au anunțat că au oprit dezinsecția în tot județul și așteaptă rezultatele analizelor.

„Am suspendat dezinsecția în județ până când vom află ce s-a întâmplat. Am făcut o comisie mixtă, împreună cu DSP și cu DSV, care și-a început imediat activitatea. Suntem la a cincia acțiune de dezinsecție terestră anul acesta și am mai folosit până acum aceeași substanță, fără să fie probleme. Înainte să acționăm, noi avertizăm cetățenii, inclusiv prin intermediul primăriilor. Solfac Trio este un insectid toxic pentru albine și iritant pentru oameni. Oamenii trebuie să evite contactul direct cu substanța și, dacă locuiesc pe rază de acțiune a utilajelor de dezinsecție, trebui să aibă grijă să închidă geamurile. În caz de constact accidental cu substanța, prima măsură recomandată este spălarea cu apă rece”
Comunicat CJ Ilfov

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI