Cum arată tramvaiul gigant cu care vor călători bucureștenii. A fost nevoie de modificarea stațiilor

Ana Anitoiu 03.06.2022, 11:46
Cum arată tramvaiul gigant cu care vor călători bucureștenii. A fost nevoie de modificarea stațiilor

Bucureștenii vor putea călători cu 100 de tramvaie gigant, cu o lungime de 36 de metri, în valoare de 1.800.000 de euro fiecare, pe care Primăria Capitalei le-a cumpărat pentru Societatea de Transport, în urma unei licitații. A fost necesară modificarea unor stații pentru aceste vehicule dedicate transportului în comun.

Cum arată tramvaiele gigant ce vor circula în București

Tramvaiele gigant, numite Imperio Metropolitan, fabricate la Arad, au podeaua complet coborâtă și cinci uşi duble. Vehiculele sunt dotate cu echipament de climatizare atât pentru aer condiționat, cât și pentru încălzire.

„Poate atinge 70 de km pe oră dar noi l-am blocat la 50 de km pe oră. Bordul este complet automatizat are chiar și calculator pentru deplasarea în bune condiții a vehiculului. Vatmanul are până și frigider în cabină. În total, oficial, are 322 de locuri, dintre care 56 pe scaune”, a explicat „pilotul” fabricii din Arad, Lucian Tînjală, potrivit click.ro.

Directorul fabricii din Arad unde au fost făcute tramvaiele gigant ce vor circula în Capitală, Valer Blidar, a spus că aceste tramvaie au încărcătoare pentru telefoane mobile la scaune și un sistem de supraveghere ultra performant, cu 12 camere video.

„Un astfel de tramvai costă în Franța sau Germania în jur de 3 milioane de euro iar al nostru în jur de 2 milioane de euro cu TVA. Are tot ce poate fi mai modern și în ciuda dimensiunilor, aduce un consum de energie cu 20 la sută față de actualele tramvaie ale STB, mult mai mici dar și mult mai vechi”, a mai spus Valer Blidar.

Cum arata tramvaiul gigant cu care vor calatori bucurestenii
Cum arata tramvaiul gigant ce va circula in Bucuresti

Pe ce linii vor circula tramvaiele gigant

Tramvaiele gigant cumpărate de Primăria Capitalei vor circula pe opt linii. Primele dintre ele vor fi văzute pe linia 41, dintre zona Ghencea și Piața Presei Libere, unde vor fi testate. Primul astfel de tramvai a ajuns deja în București și va staționa la Depoul Alexandria.

În afară de linia 41, tramvaiele gigant vor mai circula pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40 şi 55. Contractul pentru aceste 100 de autovehicule a fost semnat în mai 2021 pentru aproape 850 de milioane lei, fonduri europene nerambursabile prin programul Ministerului Dezvoltării.

Începând din luna august, vor ajunge în București câte patru astfel de tramvaie moderne lunar. Însă, pentru ca acest vehicul să încapă în stațiile de pe linia 41, șapte dintre acestea trebuie să fie modificate: Agronomie; Cașin, Podul Ciurel, Orșova, Drumul Taberei, Parc drumul Taberei și Brașov. Vor fi cheltuiți peste 8,5 milioane de lei pentru refacerea acestor peroane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...