Cum arată toaleta de 23 de milioane de dolari. NASA vrea să o trimită în spațiu

Stan Filon 03.10.2020, 14:48
Cum arată toaleta de 23 de milioane de dolari. NASA vrea să o trimită în spațiu

NASA a inventat cea mai scumpă toaletă din lume! În valoare de nu mai puțin de 23 de milioane de euro, aceasta are niște calități demne de domeniul științifico-fantasticului și este destinată confortului doamnelor astronaut aflate pe Stația Spațială Internațională.

Cum arată toaleta de 23 de milioane de dolari construită de NASA

Toaleta de 23 de milioane de dolari (17,8 milioane de lire sterline) aspiră dejecíile din corp. NASA a anunțat că ”sistemul de vid” al toaletei a fost conceput pentru confortul femeilor astronauți, spre deosebire de modelele anterioare.

Rachetă care transporta toaleta trebuia să fie lansată, joi de pe insula Wallops, Virginia, dar misiunea a fost întreruptă cu mai puțin de trei minute înainte de decolare din cauza unor probleme tehnice. Toaleta folosește un sistem pentru a aspira dejecțiile din corp, într-un mediu cu gravitație zero. Pentru intimitate, toaleta este situată în interiorul unei cabine și arată de afară aproape la fel ca o baie publică de pe Pământ. Cântărind 45 kg și cu o înălțime de 71 cm, toaleta este cu 65% mai mică și cu 40% mai ușoară decât cea utilizată în prezent.

Cum arata toaleta de 23 de milioane de dolari construita de NASA
Cum arata toaleta de 23 de milioane de dolari construita de NASA

”O cafea băută astăzi este și cafeaua de mâine”

Toaleta poate procesa și recicla urina ca apă potabilă pentru astronauți. Astronautul Jessica Meir a făcut haz de necaz și a spus că ”o cafea băută astăzi este și cafeaua de mâine”.

Stația Spațială Internațională este o stație spațială experimentală aflată în spațiu. Ea poate servi ca spațiu locuibil pentru un echipaj, post de comandă pentru operații pe orbită în jurul Pământului și ca port de întâlnire și acostare pentru mici nave spațiale.

Scopul pentru care a fost construită este studiul efectelor microgravitației și a menținerii vieții în spațiu și ca platformă de observație astronomică și a Pământului. Fiind plasată pe orbită la o altitudine ce variază între 319,6 km și 346,9 km, este o structură artificială din spațiu care poate fi văzută cu ochiul liber de pe Pământ.

Stația Spațială Internațională este un proiect la care participă cinci mari agenții spațiale: NASA (Statele Unite ale Americii), RKA (Rusia), JAXA (Japonia), CSA (Canada) și ESA (o asociație de mai multe țări europene).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI