Cum arăta primul restaurant McDonald’s? Ce conținea meniul de acum 84 de ani

Emanuela Pană 20.02.2024, 14:43

Primul restaurant McDonald’s, deschis de frații Richard și Maurice McDonald, a marcat începutul unei ere noi în sectorul fast-food. Acesta a fost inaugurat pe 15 mai 1940, în San Bernardino, California, și a reprezentat un punct de cotitură în modul în care oamenii percepeau mâncarea ”pe fugă”. Vezi cum arăta primul restaurant McDonald’s.  

Ce se găsea, inițial, în meniu?  

În prezent, McDonald’s este unul dintre cele mai renumite lanțuri de restaurante la nivel mondial, atrăgând aproximativ 68 de milioane de clienți în fiecare zi, în întreaga lume. Dar lanțul de restaurante nu a fost mereu așa cum îl cunoaștem noi azi. 

Primul restaurant McDonald’s a fost deschis în anul 1940, în San Bernardino, California, de către frații Richard și Maurice McDonald. La acea vreme, restaurantul drive-in era denumit ”McDonald’s Speedee Service System” și se dorea a fi un loc unde ”mâncarea delicioasă să fie servită incredibil de rapid”, conform The Mirror 

O privire asupra meniului de acum 84 de ani dezvăluie că erau disponibile doar 9 produse, printre care se numărau preferatele clienților: cartofii prăjiți, shake-urile groase și hamburgerii clasici, toate la prețul de doar 15 cenți. În decursul anilor, meniul a suferit modificări semnificative.  

Inițial, acesta era mult mai simplu, pentru a facilita pregătirea rapidă a comenzilor și includea descrieri ciudate ale alimentelor, cum ar fi un ”hamburger pur de vită”, ”cheeseburger tentant”, ”shake-uri triplu grosime” și ”cartofi prăjiți aurii”. 

Citește și: Mc Donald’s face miliarde de dolari, dar nu din vânzarea de mâncare. Secretul uluitor al companiei

Cum arăta primul restaurant McDonald’s? 

Designul primului restaurant McDonald’s era departe de ceea ce vedem astăzi în locațiile sale. Acesta avea o formă distinctă de paralelipiped, cu fațada principală orientată spre stradă, oferind un aspect aerisit și primitor.  

Cum arata primul restaurant McDonald’s
Primul restaurant McDonald’s, deschis in San Bernardino (California)

O caracteristică importantă a acestui prim restaurant a fost marele său semn ”M”, cunoscut și sub numele de ”Golden Arches”, care a devenit ulterior simbolul recunoscut la nivel mondial al brandului. Inițial, aceste arcuri aurii erau parte integrantă a designului arhitectural al restaurantului, creând un punct de reper vizual unic pentru clienți. 

Interiorul restaurantului McDonald’s era funcțional și simplu, cu un accent pe curățenie și eficiență. Mobilierul era practic și conceput pentru a facilita consumul rapid al alimentelor. Nu existau mese pentru a servi clienții în stilul obișnuit al restaurantelor. Clienții își plasau comanda la ghișeu și apoi mâncau în picioare sau își luau mâncarea la pachet. 

Tot atunci, clienții mai puteau achiziționa o ”Coca Cola pentru stingerea setei”, ”bere rădăcină delicioasă”, ”cafea fierbinte aburindă”, o ”băutură cu portocale cu aromă plină” sau ”lapte rece răcoritor”. 

Restaurantul a cunoscut un succes răsunător, iar frații, supranumiți Dick și Mac, au decis să extindă afacerea prin francizare. În scurt timp, au vândut 14 francize, dintre care 10 au devenit restaurante operaționale, fără a include locația lor inițială din San Bernardino. 

Vezi și: Ai așteptat vreodată comanda la drive-thru Mc Donald’s? Motivul nebănuit pentru care doar unii clienții sunt îndrumați către spațiul special amenajat

Când a început marea schimbare pentru McDonald’s? 

La trei ani de la inaugurarea primei locații, meniul McDonald’s a suferit o ușoară modificare în restaurantele francizate, fiind adăugate câteva produse noi. Au fost incluse în meniu bere de rădăcină și înghețată, alături de ”hamburgeri aristocratici” și sandvișuri cu unt de arahide și jeleu, servite cu cartofi prăjiți.  

De asemenea, s-au introdus spre vânzare două feluri de mâncare cu inspirație mexicană – Chili și Tamales și Chili cu cartofi prăjiți. Cu toate acestea, adevărata transformare a avut loc abia în 1955.  

În 1954, Ray Kroc, un distribuitor al Multimixer (o mașină de milkshake), l-a vizitat pe frații McDonald din San Bernardino și a evaluat potențialul afacerii lor. Ulterior, el a achiziționat drepturile de francizare ale restaurantelor fraților pe întreg teritoriul țării și a deschis primul restaurant McDonald’s în Des Plaines, Illinois, în 1955. 

La acea vreme, Kroc și-a imaginat că vor exista 1.000 de restaurante McDonald’s doar în Statele Unite. În 1961, el a achiziționat compania de la frații McDonald pentru suma de 2,7 milioane de dolari, iar în prezent, compania operează peste 36.000 de restaurante în peste 100 de țări. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...