Cum arată prima mașină de spălat rufe din România. A fost inventată de un hunedorean și acum e expusă la muzeu

Ana Anitoiu 22.02.2023, 09:17
Cum arată prima mașină de spălat rufe din România. A fost inventată de un hunedorean și acum e expusă la muzeu

Prima mașină de spălat rufe din România, ce este expusă la un muzeu, a fost inventată în secolul al XIX-lea de un bărbat care locuia într-un sat din județul Hunedoara și care i-a atras atenția lui Aurel Vlaicu cu o altă invenție de-ale sale, un aparat de zbor.

Prima mașină de spălat rufe din România, inventată în secolul XIX

Prima mașină de spălat rufe din țară a fost inventată de Ioan Stoica, un bărbat care locuia în satul Ormindea. Invenția lui este expusă la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad. Mașina este din lemn, are diametrul de 65 de centimetri și seamănă cu un ciubăr.

„Acționată manual, printr-o mișcare semicirculară stânga-dreapta, această tijă pune în mișcare mecanismul format din cele două roți dințate, care la rândul lor, rotesc axul central. Acest ax prinde în interiorul mașinii, exact la mijloc, cele două lațuri din lemn așezate în cruce, în plan paralel cu capacul mașinii.

La fiecare extremitate a lațurilor respective este prinsă în plan vertical, câte o bucată de lemn de formă cilindrică de aproximativ 30 cm.

Cele patru brațe verticale de lemn aveau menirea de a roti stânga-dreapta, hainele puse spre spălare în interiorul mașinii. În interior, pereții mașinii au caneluri pentru ca, prin frecare, suprafața lor neregulată să asigure curățarea hainelor. Atunci când mașina era utilizată, se turna apă înfierbântată peste haine în prealabil”, a explicat muzeograful Monica Duşan.

Cum arată prima mașină de spălat rufe din România. A fost inventată de un hunedorean și acum e expusă la muzeu
Ioan Stoica (stânga). Prima mașină de spălat din România (dreapta)

Inventatorul primei mașini de spălat din România, vizitat de Aurel Vlaicu

Ioan Stoica a fost un adevărat inventator, care a realizat, printre altele, și instrumente muzicale, cum ar fi o vioară și un fel de țambal. A fost și pictor și fotograf, dar marea lui pasiune a fost zborul.

În anul 1901, Ioan Stoica a testat în curtea casei sale un aparat de zbor inventat de el, cu care a reușit să se înalțe și să zboare pe o distanță de câteva zeci de metri. Aurel Vlaicu a auzit despre inventator și a mers să-l viziteze.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...