Cum arată declarația pe proprie răspundere pe care trebuie să o completăm dacă vrem să ieșim noaptea din casă

Stan Filon 22.03.2020, 10:33
Cum arată declarația pe proprie răspundere pe care trebuie să o completăm dacă vrem să ieșim noaptea din casă

Cetăţenii din România nu mai pot circula noaptea, între orele 22:00 şi 06:00, fără a avea asupra lor o declaraţie pe proprie răspundere, arată o ordonanţă militară adoptată sâmbătă, în contextul limitării răspândirii epidemiei. Măsura intră în vigoare începând de duminică seara.

Cum arată declarația pe proprie răspundere pe care trebuie să o completăm dacă vrem să ieșim noaptea din casă

Ordonanţa militară care a fost adoptată sâmbătă, 21 martie, arată că persoanele nu vor mai circula noaptea, între orele 22:00-06:00 decât având asupra loc o declaraţie dată pe proprie răspundere.

Astfel ieşirile din casă, între orele menţionate de ordonanţa militară, se vor face numai din motive bine întemeiate. Interdicţia va intra în vigoare din data de duminică, 22 martie.

Modelul updatat de declarație
Modelul updatat de declarație

Ordonanţa stipulează cine va avea voie să iasă din casă şi în ce condiţii. Printre motivele pentru care se poate părăsi locuinţa între orele 22:00 şi 06:00 se regăsesc deplasările în interes profesional, deplasări pentru asigurarea de bunuri, fie pentru persoane, fie pentru animalele de companie, deplasări urgente la doctor, precum şi deplasări în scopul îngrijirii copiilor, persoanelor vârstnice sau cu dizabilităţi, precum şi pentru animale de companie.

Deplasare în interes profesional, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță. 

Deplasare pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale.

Deplasare pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță.

Deplasare din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice„, se arată în ordonanţa militară adoptată sâmbătă.

Astfel, cei care vor ieşi din case între orele 22:00-06:00 vor trebui să poarte asupra lor declaraţia pe proprie răspundere în care se va specifica motivul ieşirii. De asemenea, declaraţia pe proprie răspundere trebuie să conţină numele persoanei respective, prenumele, precum şi domiciliul unde aceasta locuieşte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...