Cum arată cea mai frumoasă fotografie cu Pământul. A fost făcută în urmă cu 50 de ani

Anca Manolica 09.12.2022, 17:35

„Marmura albastră” este una dintre cele mai emblematice fotografii ale Pământului. A fost realizată în urmă cu 50 de ani, în ajunul Crăciunului, în cadrul unui program extrem de important pentru omenire. Iată despre ce este vorba și cum arată. Vei fi fascinat cu siguranță!

Un portret al Pământului ca un glob viu

Fotografia unică, cunoscută sub numele de „Blue Marble” (n.r. Marmura albastră), a fost realizată de către astronauții NASA Eugene „Gene” Cernan, Ronald Evans și Harrison Schmitt pe 7 decembrie, cu ajutorul unei camere Hasselblad și a unui obiectiv Zeiss, la aproximativ 45.000 de kilometri de casă. Aceștia formau echipajul Apollo 17 și se aflau în misiunea de a ajunge pe Lună.

Imaginea detaliată a planetei noastre, încadrată în golul negru al spațiului, a surprins într-un singur cadru uimirea zborului spațial. Când au fost întrebați care persoană ar trebui să își asume meritul pentru că a apăsat pe declanșator, astronauții au refuzat.

Echipajul Apollo 17 nu și-a propus să capteze o astfel de imagine iconică, a declarat Stephen Garber, istoric în cadrul diviziei de istorie a NASA. Și nici nu a fost o componentă cheie a planului misiunii.

Astronauții au luat lecții de fotografie

Dar, încă de la programul Gemini din anii 1960, NASA se asigurase că toți astronauții au fost instruiți în domeniul fotografiei pentru a capta imagini care să comunice lumii experiența – și măreția – zborului spațial, a declarat Teasel Muir-Harmony, curator Apollo la Muzeul Național al Aerului și Spațiului.

Astronautul Harrison Schmitt stă lângă steagul american în timpul unei plimbări pe lună în timpul Apollo 17, cu Pământul în fundal / foto: NASA
Astronautul Harrison Schmitt stă lângă steagul american în timpul unei plimbări pe lună în timpul Apollo 17, cu Pământul în fundal / foto: NASA

Momentul a amintit de un alt Ajun de Crăciun, cu patru ani mai devreme, când astronauții de pe Apollo 8, Frank Borman, Jim Lovell și William Anders, au devenit primii oameni care au orbitat în jurul Lunii și au asistat la „Răsăritul Pământului”, când planeta noastră s-a ridicat deasupra suprafeței lunare.

Primele fotografii ale Pământului realizate de oameni în timpul misiunilor Apollo au devenit unele dintre cele mai reproduse din toate timpurile, iar 50 de ani mai târziu, puterea și influența lor rămân.

„Blue Marble” nu a avut un ecou imediat

Deși „Blue Marble” nu a creat o revoluție peste noapte, a ajuns să joace un rol important în mișcarea ecologistă în creștere. Imaginea nu a apărut pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume, în parte pentru că s-a confruntat cu o concurență acerbă din partea altor știri.

Cu timpul, fotografia de pe Apollo 17 a devenit imaginea de referință a evenimentului și parte din iconografia mișcării ecologiste, a declarat Muir-Harmony. Înainte de „Marmura albastră”, imaginile campaniei se concentraseră adesea pe poluare, măști de gaz și specii pe cale de dispariție.

Apollo 17 a marcat sfârșitul programului de explorare lunară Apollo, care a fost responsabil pentru reînnoirea atenției științifice asupra explorării spațiale, inspirând în același timp publicul. În timpul antrenamentelor premergătoare zborului, astronauții misiunii au declarat că dispariția iminentă a programului a fost resimțită ca un „nor negru” deasupra lor.

„Toți cei care lucrau la program erau conștienți de faptul că aceasta era ultima misiune, iar acest lucru a contat cu adevărat în această experiență”, a spus Muir-Harmony, potrivit edition.cnn.com.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...