Cum arată acum vila din Cluj a lui Bela Kun, unul din cei mai mari dușmani ai României. Tocmai a fost scoasă la vânzare

Stan Filon 06.08.2021, 13:11

Bela Kun a fost unul dintre cei mai mari dușmani ai României, iar acum o agenție imobiliară i-a scos casa din Cluj-Napoca la licitație. Suma cerută este una considerabil de mare, iar de licitație se ocupă site-ul Sotheby’s International Realty.

Vila lui Bela Kun a fost scoasă la licitație

Casa lui Bela Kun este plină de istorie. A fost construită în anul 1900 și are nu mai puțin de 6 dormitoare, opt camere și șase băi. Vila istorică este situată pe strada Crişan, în Cluj şi s-a aflat în proprietatea fostului fostul lider bolşevic maghiar până în 1919, când a fugit din ţară.

Casa este construită pe un teren de 900 de metri pătrați. Vila are P+E+M, cu o mansardă imensă, care este open space și poate adăposti conferințe și evenimente de toate genurile. Aceasta are o  suprafaţa construită 620 m2, suprafaţa utilă 530 m2 şi amprenta la sol de 190 m2.

Vila lui Bela Kun a fost scoasa la licitatie
Vila lui Bela Kun a fost scoasa la licitatie

Vila este construităpe un teren de 900 de metri pătrați

”Chiar în centrul Inimii Transilvaniei, Cluj-Napoca, o bucată relevantă din istoria Ungariei şi cea universală se alfă compactată în această vilă istorică spaţioasă şi elegantă. Pe acest teren de peste 900 mp a locuit revoluţionarul de profesie Béla Kun. Cu un „mise-en-place” bine gândit al spaţiilor, proprietatea oferă camere foarte largi, lăsând loc pentru orice pată personală dorită.

Mansarda oferită este una open space, ideală pentru amenajarea încă unui loc pentru întâlnirile cu mai mulţi musafiri sau o cameră adiţională la alegere. Importanţa istorică împreună cu aerul fin şi confortul modern se regăsesc laolaltă într-o singură proprietate, pusă chiar la dispoziţia dumnevoastră”, se precizează pe site-ul Sotheby’s International Realty o descrie, care a postat un preț de 1,6 milioane de euro.

Cine a fost Bela Kun

Dar cine a fost, mai exact Bela Kun și de ce este considerat un dușman al României? Ei bine, acesta s-a născut în Cehu Silvaniei, în 1886 și a murit pe data de 29 august 1938 în fosta URSS. Potricit Historia.ro, Bela Kun a fost sergent în armata austro-ungară, dar a căzut prizonier în Rusia bolşevică. Acolo a fraternizat cu comuniştii ruşi care l-au eliberat şi l-au susţinut pentru a deveni rapid lider al Partidului Comunist Ungar.

În 20 martie 2019, Guvernul de la Budapesta a demisionat, iar Bela Kun a preluat puterea susţinut din Rusia comunistă şi a proclamat o zi mai târziu Republica Sovietică a Sfaturilor în Ungaria. Imediat, armata maghiară bolşevică a atacat trupele române în Munţii Apuseni în noaptea de 15-16 aprilie 1919, însă România a reacționat. Astfel, pe data de 4 august primele escadroane din Brigada 3 Roşiori, conduse de colonelul Gheorghe Rusescu, au intrat fără luptă în Budapesta. Bela Kun a fugit în Viena, apoi în URSS, unde a fost primit în rândurile Partidului Comunist. A fost acuzat de Lenin de trădare și a fost trimis în gulag, în 1937, iar un an mai târziu a fost executat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...