Cum ar putea fi eliminate vizele de SUA pentru români. Anunțul ambasadorului nostru de la Washington

Stan Filon, Cristi Ionică 23.09.2021, 13:21
Cum ar putea fi eliminate vizele de SUA pentru români. Anunțul ambasadorului nostru de la Washington

Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, știe cum ar putea fi eliminate vizele de SUA pentru români! Cu toate că urmează să fie aniversat parteneriatul strategic dintre SUA și România, care a fost încheiat acum nu mai puțin de 25 de ani, ambasadorul spune că nu trebuie să ne grăbim cu ridicarea vizelor pentru SUA.

S-a aflat cum ar putea fi eliminate vizele de SUA pentru români

Au trecut deja 25 de ani de la încheierea parteneriatului strategic dintre SUA și România, însă ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, spune că nu trebuie să ne grăbim cu ridicarea vizelor pentru români și nici să ne așteptăm la evoluţii spectaculoase ”peste noapte”.

Cu toate acestea, ambasadorul spune că va continua să ridice problema ori de câte ori va avea ocazia. Spune că o vină pentru menținerea vizelor o au și românii, care nu respectă regulile atunci când aplică pentru viză, iar astfel rata de respingere rămâne una destul de mare. Muraru spunea la audierile din comisiile parlamentare că este încrezător că, până în 2024, România va fi inclusă în programul Visa Waiver.

Cum ar putea fi eliminate vizele de SUA pentru romani
Cum ar putea fi eliminate vizele de SUA pentru romani

Rata de respingere a vizelor rămâne foarte ridicat

”Avem o rată de refuz la cererile de viză pentru şederi de scurtă durată de până la 90 de zile destul de mare – 9,41 în 2019, 10,14 anul trecut – şi suntem pe un platou de aproximativ cinci ani. Scopul nostru este să ne apropiem de 3% rată de respingere, care ne-ar putea oferi şi această perspectivă de a construi împreună cu partea americană un traseu foarte predictibil pentru momentul în care vom intra în acest program – Visa Waiver, la porţile căruia suntem de aproximativ 15 ani.

Lucrăm pe două paliere: şi pe palierul executiv şi pe palierul legislativ, pentru că această legislaţie inflexibilă ţine de Congres. Suntem acum în procesul de a elabora o strategie foarte coerentă pentru a aborda administraţia americană pe aceste două paliere. În acelaşi timp, odată cu vizita ministrului român al Afacerilor Externe la Washington, anul trecut, s-a creat un grup de lucru care lucrează punctual pentru această problematică şi care s-a întâlnit deja de şase ori”, a declarat ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, pentru Agerpres.

Românii ar putea să aibă o șansă să călătorească fără vize în SUA, dacă se va implementa un program special de înregistrări biometrice al ieşirilor din Statele Unite.

O urmă de speranță

”Suntem foarte încrezători că vom face paşi concreţi în acest sens. Am discutat şi cu secretarul Departamentului securităţii naţionale, Statele Unite având această experienţă foarte recentă cu Polonia şi cu Croaţia care au intrat în programul Visa Waiver. Cu cât lucrăm mai îndeaproape, cu atât vom intra mai repede în acest program.

Nu vom vedea evoluţii spectaculoase peste noapte, dar rămân la convingerea ca până la finalul anului 2024 putem să avem această şansă să intrăm în acest program, fie atingând acest procent de sub 3% rată de respingere, fie obţinând această derogare din partea administraţiei americane, dacă se implementează până atunci acest program al înregistrărilor biometrice al ieşirilor din Statele Unite.

Un program foarte costisitor care se implementează acum pe principalele aeroporturi americane şi care va fi finalizat în doi ani – aceasta este estimarea părţii americane – dă posibilitatea Departamentului de Stat să ceară Departamentului Securităţii Naţionale ca o ţară care deşi nu îndeplineşte acest criteriu de 3%, dar este sub 10% rată de respingere, să intre în acest program pe baza angajamentului ferm faţă de valorile transatlantice, faţă de democraţie, stat de drept – principii pe care România le respectă în fiecare dimensiune a acestui parteneriat”, a mai declarat Muraru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...