Cum ajungi la un liceu bun dacă ai luat notă mică la Evaluarea Națională. Ce trebuie să faci

Badea Violeta 24.06.2022, 11:37
Cum ajungi la un liceu bun dacă ai luat notă mică la Evaluarea Națională. Ce trebuie să faci

Absolvenții claselor a VIII-a au susținut în perioada 14 iunie – 17 iunie 2022 examenul de Evaluare Națională. Notele au fost afișate joi, pe 23 iunie, însă emoțiile continuă pentru elevi. Pentru cei care au promovat, urmează înscrierea în clasa a IX-a în licee. Iată cum ajungi la un liceu bun dacă ai luat notă mică la Evaluarea Națională, dar și ce se întâmplă dacă nu ai luat examenul!

Cum ajungi la un liceu bun dacă ai luat notă mică la Evaluarea Națională. Metoda pe care puțini o cunosc

Joi, 23 iunie, elevii au aflat rezultatele pe care le-au obținut la Evaluarea Națională. Cei care au promovat urmează să se înscrie în clasa a IX-a în liceele dorite.

În schimb, cei care nu au participat la examen vor fi, de asemenea, înmatriculați în clasa a IX-a în licee sau școli profesionale, dar în etapa a doua de repartizare computerizată, pe locurile rămase disponibile după prima etapă, cea în care au prioritate absolvenții de clasa a VIII-a care au dat Evaluarea Națională.

Ceea ce puţini ştiu, însă, este că și elevi buni pot avea ajunge la un liceu slab sau chiar la o școală profesională, asta dacă nu au participat la Evaluarea Națională. Potrivit procedurii, aceștia urmează să fie repartizați după cei care au obținut medii mai mici de 5 la Capacitate. De asemenea, există și o metodă prin care elevii mai slabi pot ajunge la un liceu de prestigiu.

Acest lucru este posibil prin transfer. Invocând motive medicale, mutarea se poate face destul de rapid. Potrivit regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), „elevii din învățământul liceal, din învățământul profesional și din învățământul postliceal se pot transfera, păstrând forma de învățământ, cu respectarea următoarelor condiții:

a) în cadrul învățământului liceal, elevii din clasa a IX-a se pot transfera numai după primul semestru, dacă media lor de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul; în situații medicale deosebite, elevii din clasa a IX-a a învățământului liceal pot fi transferați și în cursul primului semestru sau înainte de începerea acestuia, pe baza avizului comisiei medicale județene/a municipiului București, cu respectarea condiției de medie, menționate anterior”.

Cum ajungi la un liceu bun dacă ai luat notă mică la Evaluarea Națională
Cum ajungi la un liceu bun dacă ai luat notă mică la Evaluarea Națională

Când vor fi afișate rezultatele finale

Joi, pe data de 23 iunie, absolvenții claselor a VIII-a au aflat rezultatele examenelor. Ulterior, aceștia au putut depune contestațiile între orele 16:00 și 19:00. De asemenea, elevii pot face acest lucru și astăzi, 24 iunie, între orele 8:00 și 12:00. După soluționarea contestațiilor vor fi publicate și rezultatele finale, mai exact pe data de 30 iunie.

Precizăm că notele de la examenul de Evaluare Națională vor fi publicate anonimizat, elevii utilizând codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite elevilor, pe bază de semnătură, la prima probă susținută de aceștia.

Admiterea la liceu în 2022 are loc pe data de 14 iulie, iar înscrierile încep de pe 4 iulie. Repartizarea propriu-zisă a candidaților în învățământul liceal se va face pe data de 14 iulie. Tot atunci, elevii vor afla unde au fost repartizați.

Urmăriți Impact.ro și pe