Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut un anunț, joi, despre admiterea la liceu. Oficialul a explicat ce se va întâmpla în cazul elevilor ucraineni care se află în România, după ce au fugit din calea războiului ce a fost declanșat la data de 24 februarie de liderul rus Vladimir Putin.
Potrivit ministrului Educației, elevii din Ucraina se vor putea înscrie la liceele din țară pe locuri speciale, fără să susțină examenul de Evaluare Naţională 2022. Oficialul a precizat că este vorba despre locuri în plus faţă de cele destinate elevilor români.
„Este o modalitate de sprijin pentru acei copii ucraineni care doresc să-şi continue studiile liceale în ânvăţământul românesc”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Ministerul Educației a transmis, vineri, că de la începutul crizei din Ucraina au fost depuse 2.577 de cereri pentru înscrierea în şcolile din România a elevilor şi preşcolarilor refugiaţi, iar 2.379 de copii au fost deja repartizaţi.
Conform unui răspuns al Ministerului Educației, 28 de studenți ucraineni sunt înmatriculați în universități din România. Dintre aceștia, 23 sunt înscriși la studii de licență, trei la studii de master și doi la doctorat, dar începând cu anul universitar 2022 – 2023.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Ministerul Educației a precizat că din cele 2.577 de cereri pentru înscrierea în şcolile din România a elevilor şi preşcolarilor refugiaţi din Ucraina, 969 de preşcolari se referă la preșcolari, iar 1.608 se referă la elevi.
„2.379 de copii repartizaţi/înscrişi deja ca audienţi în şcoli şi grădiniţe (dintre care 938 de preşcolari şi 1.441 de elevi)”, a precizat ministerul.
Organizația Națiunilor Unite a transmis, luni, că numărul persoanelor strămutate din întreaga lume a crescut la peste 100 de milioane, din cauza războiului din Ucraina. Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a spus că acest număr este „uluitor” și „îngrijorător” și n-ar fi trebuit să fie atins niciodată.
„Numărul persoanelor forţate să fugă din cauza conflictelor, violenţei, încălcărilor drepturilor omului şi a persecuţiilor a depăşit pentru prima dată pragul de 100 de milioane, sub efectul războiului din Ucraina şi a altor conflicte mortale”, arată un comunicat al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).
„Acest lucru trebuie să servească drept semnal de alarmă pentru ca noi să rezolvăm şi să prevenim conflictele distructive, să punem capăt persecuţiilor şi să luptăm împotriva cauzelor profunde care îi obligă pe oameni nevinovaţi să-şi părăsească locuinţele’”, a adăugat Filippo Grandi.
Situație era deja gravă. La finalul anului 2021, numărul persoanelor strămutate în toată lumea ajunsese la 90 de milioane din cauza noilor valuri de violenţă sau a conflictelor prelungite în ţări ca Etiopia, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afganistan şi Republica Democratică Congo.