Cum ajung migranții români de etnie romă să treacă ilegal graniţa dintre Mexic şi SUA. Detalii incredibile

Stan Filon, Badea Violeta 28.05.2021, 09:10

Românii au speriat America! Mii de cetățeni români de etnie romă au fost prinși în timp ce încercau să intre ilegal în Statele Unite ale Americii. Aceștia ajung în Mexic, unde se poate merge fără viză, iar de acolo sunt preluați de călăuze care încearcă să îi ducă în America.

Iată cum ajung migranții români de etnie romă să treacă ilegal graniţa dintre Mexic şi SUA

Unii dintre ei ajung să trăiască visul american, pe când alții se trezesc în coșmarul arestului. Cert este faptul că sute de români de etnie romă au trecut ilegal granița dintre Mexic și SUA în ultimele săptămâni, în căutare de azil. Americanii se confruntă cu cel mai mare aflux de imigranți din România din ultimii 20 de ani, scrie Reuters. Poliția de frontieră americană a prins până acum 2.217 români care au trecut ilegal granița în anul fiscal 2021 (care începe în octombrie 2020), față de 266 în anul fiscal 2020.

Polițiștii de frontieră din Statele Unite ale Americii sunt obișnuiți să întâlnească pe plute cetățeni mexicani, însă aceștia au văzut în ultima perioadă oameni diferiți față de ce erau ei obișnuiți. Printre mexicani, au început să vadă tot mai des pe râul Rio Grande, pe plute, bărbați înalți. Spre deosebire se mexicani, care poartă blugi și tricouri, aceștia sunt îmbrăcați cu cămăși, pantofi eleganți și treninguri.

Cum ajung migrantii romani de etnie roma sa treaca ilegal granita dintre Mexic si SUA
Cum ajung migrantii romani de etnie roma sa treaca ilegal granita dintre Mexic si SUA

Cămăși, pantofi eleganți și trening

Polițiștii americani de frontieră care i-au prins imediat după ce au traversat fluviul au încercat să vorbească cu ei în spaniolă. După o pauză, câțiva dintre migranți au explicat într-o engleză stricată că sunt români, relatează un fotoreporter Reuters.

Cetățenii români a fost surprinși chiar și de către jurnaliști în timp ce încearcă să ajungă în Statele Unite. Cei cu care au stat de vorbă jurnaliștii spun că au fugit din România din cauza rasismului și vor să obțină azil în Statele Unite ale Americii.

Reuters scrie că romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa și au o lungă istorie de discriminare și excludere socială. Într-un interval de trei săptămâni, un fotoreporter Reuters a văzut aproape 200 de români traversând granița în Texas prin mai multe puncte, unele grupuri fiind formate din 10-15 membri ai aceleiași familii.

Margareta Matache, directoarea programului pentru romi la Centrul FXB pentru Sănătate și Drepturile Omului de la Universitatea Harvard, spune că mulți romi părăsesc România din cauza persecuțiilor și a condițiilor economice grele, parte din ele alimentate de pandemia de coronavirus. ”Romii caută o viață mai bună într-un loc unde nu sunt expuși violenței, discriminării și lipsei de respect”, a declarat Margareta Matache, adăugând că politicile actuale din America dau mai multă speranță imigranților.

Urmăriți Impact.ro și pe