Cum afli la ce servicii medicale ai dreptul. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat „Ghidul asiguratului”, un document ce ajută publicul să înțeleagă cum pot obține acces la consultațiile, intervențiile, analizele sau îngrijirile de care au nevoie, atât în țară cât și în străinătate.
”Ghidul asiguratului” conține informații despre modul în care funcționează acest sistem. De exemplu, cei care îl accesează pot citi despre calitatea de asigurat, drepturi și obligații ale asiguratului, precum și despre modalităţi de accesare a serviciilor medicale. Documentul le este util și persoanelor neasigurate, deoarece și acestea au dreptul la unele servicii medicale acoperite de CNAS.
„Pe fondul unor reglementări complexe şi deseori în schimbare, cu atât mai mult în contextul pandemiei COVID-19, a situa oamenii în centrul sistemului înseamnă nu doar a concepe şi implementa politici de sănătate adecvate,
ci şi (mai ales) a le oferi acestora instrumente care să îi ajute să beneficieze de serviciile la care au dreptul, cu respectarea obligaţiilor legale. Acest ghid este un astfel de instrument”, a scris președintele CNAS, Adrian Gheorghe, în prefaţa documentului.
Documentul explică faptul că persoanele neasigurate beneficiază, printre altele, de: servicii medicale pentru situații de urgență; supravegherea şi depistarea bolilor cu potenţial endemo-epidemic; servicii de prevenție; consultații de planificare familială; consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lăuziei.
Însă, persoanele neasigurate nu beneficiază de rețete compensate și trebuie să achite integral costurile analizelor de laborator, investigațiilor imagistice sau tratamentului recomandat de medicul de familie.
Pe de altă parte, persoanele asigurate mai au dreptul, printre altele, la: servicii medicale curative pentru afecțiuni acute, depistarea bolilor cu potenţial endemo-epidemic, consultații pentru boli cronice și servicii de îngrijiri paliative.
Pentru persoanele asigurate, consultaţia medicală de specialitate se acordă pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic de specialitate care se află în contract cu Casa de Asigurări. Neasigurații se pot prezenta direct la medicul specialist pentru a beneficia de aceste servicii la care au dreptul, fără bilet de trimitere.
Pentru a afla la ce servicii medicale ai dreptul tot ce trebuie să faci este să citești ”Ghidul asiguratului” publicat pe site-ul CNAS. Acesta poate fi consultat direct pe site sau prin descărcarea documentului.
„Pe baza propunerilor şi recomandărilor primite după parcurgerea acestui ghid, CNAS va elabora şi alte ediţii, astfel încât să vină cât mai mult în sprijinul persoanelor care doresc să se informeze asupra modului în care pot accesa serviciile acordate în sistemul public de sănătate”, au transmis reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.