Cum afli la ce servicii medicale ai dreptul. „Ghidul asiguratului” a fost lansat

Ana Anitoiu 01.08.2021, 14:45
Cum afli la ce servicii medicale ai dreptul. „Ghidul asiguratului” a fost lansat

Cum afli la ce servicii medicale ai dreptul. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat „Ghidul asiguratului”, un document ce ajută publicul să înțeleagă cum pot obține acces la consultațiile, intervențiile, analizele sau îngrijirile de care au nevoie, atât în țară cât și în străinătate.

Ce conține ”Ghidul asiguratului” lansat de CNAS

”Ghidul asiguratului” conține informații despre modul în care funcționează acest sistem. De exemplu, cei care îl accesează pot citi despre calitatea de asigurat, drepturi și obligații ale asiguratului, precum și despre modalităţi de accesare a serviciilor medicale. Documentul le este util și persoanelor neasigurate, deoarece și acestea au dreptul la unele servicii medicale acoperite de CNAS.

„Pe fondul unor reglementări complexe şi deseori în schimbare, cu atât mai mult în contextul pandemiei COVID-19, a situa oamenii în centrul sistemului înseamnă nu doar a concepe şi implementa politici de sănătate adecvate,

ci şi (mai ales) a le oferi acestora instrumente care să îi ajute să beneficieze de serviciile la care au dreptul, cu respectarea obligaţiilor legale. Acest ghid este un astfel de instrument”, a scris președintele CNAS, Adrian Gheorghe, în prefaţa documentului.

Cum afli la ce servicii medicale ai dreptul.
Imagine de pe coperta documentului elaborat de CNAS

CNAS, despre serviciile de care beneficiază și neasigurații

Documentul explică faptul că persoanele neasigurate beneficiază, printre altele, de: servicii medicale pentru situații de urgență; supravegherea şi depistarea bolilor cu potenţial endemo-epidemic; servicii de prevenție; consultații de planificare familială; consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lăuziei.

Însă, persoanele neasigurate nu beneficiază de rețete compensate și trebuie să achite integral costurile analizelor de laborator, investigațiilor imagistice sau tratamentului recomandat de medicul de familie.

Pe de altă parte, persoanele asigurate mai au dreptul, printre altele, la: servicii medicale curative pentru afecțiuni acute, depistarea bolilor cu potenţial endemo-epidemic, consultații pentru boli cronice și servicii de îngrijiri paliative.

Pentru persoanele asigurate, consultaţia medicală de specialitate se acordă pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic de specialitate care se află în contract cu Casa de Asigurări. Neasigurații se pot prezenta direct la medicul specialist pentru a beneficia de aceste servicii la care au dreptul, fără bilet de trimitere.

Cum afli la ce servicii medicale ai dreptul

Pentru a afla la ce servicii medicale ai dreptul tot ce trebuie să faci este să citești ”Ghidul asiguratului” publicat pe site-ul CNAS. Acesta poate fi consultat direct pe site sau prin descărcarea documentului.

„Pe baza propunerilor şi recomandărilor primite după parcurgerea acestui ghid, CNAS va elabora şi alte ediţii, astfel încât să vină cât mai mult în sprijinul persoanelor care doresc să se informeze asupra modului în care pot accesa serviciile acordate în sistemul public de sănătate”, au transmis reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...