Cum afli dacă bicarbonatul de sodiu mai este valabil sau nu. Testul simplu

Iancu Andreea, Anca Lupescu 19.10.2021, 08:58
Cum afli dacă bicarbonatul de sodiu mai este valabil sau nu. Testul simplu

Bicarbonatul de sodiu se numără printre cele mai utilizate ingrediente pentru casă și nu numai, fiind în mod obișnuit folosit la prepararea diferitelor blaturi pentru prăjituri. Cu toate că s-au descoperit numeroase întrebuințări ale prafului alb, mulți nu cunosc cum afli dacă bicarbonatul de sodiu mai este valabil sau nu. Deși ai fi tentat să verifici data imprimată pe ambalaj, un test simplu te va ajuta mai bine să descoperi dacă bicarbonatul mai poate sau nu să fie utilizat.

Testul care te ajută să afli dacă bicarbonatul de sodiu mai este valabil sau nu

Este una dintre cele mai accesibile soluții pentru casă, fiind nu doar ieftină ci și extrem de eficientă. Bicarbonatul de sodiu este în primul rând un ingredient esențial în numeroase rețete de patiserie și cofetărie, blaturile pufoase și mâncărurile savuroase fiind responsabilitatea principală a acestuia. Totodată, o mulțime de sfaturi includ pulberea printre trucurile de frumusețe, pentru curățenie în casă sau întrebuințări care mai de care mai diverse. Puțini știu însă faptul că bicarbonatul de sodiu are un termen de valabilitate. Dincolo de simpla verificare a datei de pe ambalaj, iată care este testul ce te ajută să afli dacă bicarbonatul de sodiu mai este valabil sau nu.

Tot ceea ce ai de făcut este să pui câțiva stropi de zeamă de lămâie sau oțet într-o linguriță cu care ai luat puțin bicarbonat. În cazul în care bicarbonatul este valabil, acesta va deveni activ și va forma o spumă albă, cu mai multe bule de aer la suprafață. Astfel vei știi dacă ingredientul mai poate sau nu să fie utilizat în funcție de nevoi. Dacă ai nevoie de câteva sfaturi simple și utile pentru pregătirea mâncărurilor, iată câteva trucuri pe care le poți folosi și care includ bicarbonatul de sodiu.

Cum afli dacă bicarbonatul de sodiu mai este valabil sau nu
Bicarbonatul de sodiu, un ingredient util în gospodărie

Trucuri utile cu bicarbonat de sodiu

  • Amestecă bicarbonatul cu puțin oțet atunci când îți lipsește praful de copt pentru a pregăti diferite prăjituri precum cozonacul.
  • Dacă îți dorești ca procesul de fierbere al cărnii de pasăre să nu mai fie atât de lent, adaugă o linguriță de bicarbonat în apa în care aceasta este pusă la fiert.
  • Fierberea boabelor de fasole poate fi anevoioasă. Adaugă puțin bicarbonat de sodiu în apa în care fierb și vei observa că va facilita inclusiv digerarea lor.
  • Atunci când îți dorești să pregătești o omletă pufoasă, adaugă o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu pentru fiecare trei ouă folosite.
  • Albușurile se vor bate mai bine, iar spuma va fi mai fermă dacă adaugi un vârf de cuțit de bicarbonat pentru fiecare ou.
  • Igienizează legumele și fructele după ce le-ai cumpărat adăugând într-un litru de apă o linguriță de bicarbonat. Acesta va îndepărta chimicalele.
  • Dacă vrei să grăbești prepararea legumelor în diferite preparate, adaugă o linguriță de bicarbonat la un litru de apă și lasă legumele pentru câteva minute să stea în amestecul respectiv.
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...