Cum afli dacă Biblia este ortodoxă. Detaliile care o deosebesc de versiunea protestantă

Beatrice Dumitru 21.04.2023, 10:55
Cum afli dacă Biblia este ortodoxă. Detaliile care o deosebesc de versiunea protestantă

Discuțiile despre religii sunt controversate și de amploare, dar indiferent că este vorba despre protestanți sau ortodocși, biblia este cartea de căpătâi. Dar există câteva diferențe între Biblia varianta ortodoxă și cea protestantă. Care sunt acestea și ce detalii le deosebesc.

Diferenţe între Biblia ortodoxă şi cea protestantă

Protestantismul este unul dintre cele trei mari curente existente, în prezent, în creștinism. Una din definițiile sale spune că „protestantismul reprezintă toate confesiunile creștine care nu sunt nici catolice, nici creștin-ortodoxe”. Este Biblia ortodoxă asemănătoare cu Biblia protestantă sau ce le deosebește? Aceasta este o întrebare care se află pe buzele multor persoane.

Diferenţe între Biblia ortodoxă şi cea protestantă. Religia creştin ortodoxă are o istorie mult mai lungă faţă de cea protestantă, cea de-a doua având baza în reforma religiei romano-catolice, iniţiată de Martin Luther, la începutul secolului al XVI-lea. Protestanţii cred că doar cele 39 de cărţi ale Vechiului Testament şi 27 de cărţi ale Noului Testament sunt insuflate de Dumnezeu şi deţin toată autoritatea în materie de credinţă.

Cum afli dacă Biblia este ortodoxă. Detaliile care o deosebesc de versiunea protestantă
Biblia ortodoxă.

Alte diferențe între Biblia ortodoxă și cea protestantă

O altă deosebire este că orice carte de literatură religioasă, de slujbe şi rugăciuni sau reviste, ziare şi albume ortodoxe trebuie să apară sub îngrijirea unei edituri creştine. Aceste edituri pot aparţine Patriarhiei Române, unor mitropolii şi episcopii sau pot fi edituri creştin-ortodoxe renumite ori care pot fi recomandate de preotul cu care ţinem legătura.

Un alt semn prin care ne dăm seama rapid de tipul de biblie se referă la scrierea numelui Mântuitorului Hristos. Pentru ortodocşi scrierea corectă a numelui este „Iisus Hristos”, iar pentru celelalte confesiuni creştine, numele „Isus Hristos”. Diferenţa este simplă, legată doar de litera „i”.

Cea mai mare diferenţă apare la traducerea cuvintelor Apostolului Pavel cu privire la mântuire. În timp ce în traducerea ortodoxă este folosit un timp gramatical continuu, creştinii se mântuiesc, în traducerea lui Cornilescu scrie că creştinii „sunt mântuiţi”, în spiritul învăţăturii protestante că mântuirea este încheiată, că are o dată calendaristică precisă în viata credinciosului si că este sigură.

De asemenea, protestantismul nu recunoaşte sistemul celor şapte sacramente ale confesiunilor catolice şi ortodoxe, considerând că există numai două sacramente: Botezul şi Împărtăşania și neagă învăţăturile despre purgatoriu, valoarea sacrificiului, al hramurilor şi pomenelilor, al absolvirii generale, al meritului faptelor bune.

În plus, cărţile ortodoxe cuprind, faţă de cărţile altor confesiuni, icoane, învăţături despre cinstirea Sfinţilor, a Maicii Domnului, a Sfintei Cruci şi în special învăţături legate de Sfânta Treime.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...