Cum a trăit un român bombardamentele din Kiev. „Dacă ești străin, se uită ciudat la tine”

Ioana Bucur 02.03.2022, 09:01
Cum a trăit un român bombardamentele din Kiev. „Dacă ești străin, se uită ciudat la tine”

Ziua a șaptea a invaziei trupelor Rusiei în țara vecină. Românii prinși în războiul început de Vladimir Putin vorbesc despre atacurile „apocaliptice” ale armatei ruse. Cum a trăit Alex, un român, bombardamentele de la Kiev. Tânărul a decis să nu fugă din capitală, în ciuda pericolului uriaș: „Încă nu îmi este frică”. Tot el a dezvăluit care este acum atitudinea polițiștilor și ucrainenilor față de străini.

Un român, despre bombardamentele din Kiev

De șapte zile, Ucraina este sub asediu. Atacuri aeriene și terestre lovesc și distrug cele mai importante orașe ale țării. La Kiev se dau lupte cumplite, ucrainenii reușind, în ciuda faptului că sunt depășiți din toate punctele de vedere de trupele ordonate de Vladimir Putin, să păstreze controlul asupra orașului.

Prins în mijlocul conflictului violent este Alex, un român care a decis să nu plece din capitala Ucrainei: „Până acum nu m-am decis să plec din Kiev, dar dacă vor începe bombardamentele cum au mai fost o să mă adăpostesc”.

Bombardamentele continuă în Kiev și în alte orașe din Ucraina, iar convoiul militar ce se întinde pe o lungime de 6o de kilometri și care este format din tancuri, blindate, arme de artilerie sau cisterne cu combustibil este foarte aproape de capitală.

Într-o intervenție video la News Hour with CNN, Alex a povestit cum a trăit bombardamentele din Kiev.

„S-a auzit o bubuitură foarte mare și am coborât în parcare, ne-am adăpostit. S-a auzit prima oară o bubuitură foarte mare. A ieșit puțin fum dar nu s-a văzut în depărtare.

Starea generală este una de panică. Sunt aici de la începutul conflictului. Astăzi toate canalele de știri au instaurat un regim de panică, încă nu îmi este frică.

Au trecut deja cinci zile, am văzut bombardamentele în primele zile, au fost apocaliptice. Ultimele două zile s-a mai calmat situația și vedem în seara aceasta dacă lucrurile degenerează cred că o să plec și eu în parcare sau în adăpost la metrou”, a spus românul, la Antena 3.

Cum a trăit un român bombardamentele din Kiev. „Dacă ești străin, se uită ciudat la tine”
Turnul de televiziune din Kiev, bombardat

„Este poliție, te controlează foarte mult”

Stațiile de metrou rămân cel mai bun adăpost pentru oameni în momentul în care sirenele de anunță noi atacuri aeriene încep să sune. La intrare, toți sunt controlați cu atenție de polițiști. Speriați, ucrainenii sunt „suspicioși” când văd străini.

„Tocmai ce am venit de la metrou acum o oră doar ca să văd situația, cum sunt oamenii, dacă este poliție dacă este protejat. Nu sunt foarte mulți oameni dar de obicei vin cu o oră înainte de 20:00 și se adăpostesc acolo.

Este poliție, te controlează foarte mult. Am fost cu niște băieți de la presă. Dacă eşti străin se uită foarte ciudat la tine chiar și lumea normală dacă te vede că nu vorbești în ucraineană …sunt foarte suspicioși”, a povesit Alex.

Potrivit BBC, care citează oficiali locali ucraineni, se pare că armata rusă a cucerit centrul raşului Herson, din sudul Ucrainei. CNN face referire la imagini de pe un webcam postate pe reţelele sociale şi la un videoclip pe care l-a obţinut, precizând că autenticitatea acestora a fost verificată.

Primarul din Herson, Igor Kolykhaiev, a postat un mesaj pe Facebook în care afirma că oraşul este atacat şi spunea că imobile rezidenţiale şi alte edificii ard: „Dacă soldaţii ruşi şi conducătorii lor mă aud, le cer: plecaţi din oraşul nostru, nu mai bombardaţi civilii. Aţi luat deja tot ce voiaţi. Inclusiv vieţi”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...