China nici măcar nu mai mimează democrația: ce spune despre masacrul de la Tiananmen

Redacția IMPACT 04.06.2019, 10:21
China nici măcar nu mai mimează democrația: ce spune despre masacrul de la Tiananmen

Au trecut 30 de când manifestanții pro-democrație erau reprimați violent în Piața Tiananmen din Beijing. Sute de persoane au fost ucise atunci, după ce armta a intrat cu tancurile în mulțime.

Intervenția în forță a armatei chineze împotriva manifestanților din Piața Tiananmen din Beijing, din 4 iunie 1989, e catalogat, la nivel internațional, drept un masacru. Evenimentul e comemorat, anual, în mai multe țări din lume.

Sute de persoane au murit atunci din cauza intervenției brutale a armatei chineze.

Comunitatea internațională își aduce aminte de acele evenimente sângeroase, dar Beijingul a decis ca orice menționarea a evenimentului să fie cenzurată.

China se dezvoltă economic, dar mișcările pro-democrație sunt înăbușite

Masacrul din Piața Tiananmen e comemorat, în fiecare an, pe 4 iunie. Anul acesta, se împlinesc 30 de ani de la evenimentele sângeroase, iar oficialii din mai multe țări vor ține discursuri în amintirea celor morți atunci.

În Taipei, capitala Taiwanului, celebrul bărbat chinez, surprins de fotografi în fața tancurilor, va fi comemorat printr-o versiune gonflabilă. Taiwan a cerut Beijingului „să îşi asume responsabilitatea greşelilor istorice şi să îşi ceară scuze cât de curând posibil”.

De asemenea, un miting va fi organizat în Washington, cu participarea unor organizații precum Amnesty International. Cel mai mare eveniment are loc, însă, în Hong Kong. E singura zonă chineză care permite organizează unor astfel de evenimente comemorative.

În Beijing, însă, se păstrează tăcerea cu privire la acele evenimente și nimeni nu are voie să menționeze masacrul din 1989. Polițiștii erau cu ochii pe turiștii care vizitau piața Tiananmen, aceștia fiind atenți supravegheați.

Presa de stat scria că masacrul din 1989 a fost benefic pentru că a reprezentat „o vaccinare împotriva unor viitoare tulburări politice” în China. De asemenea, ministrul chinez al Apărării e de părere că reprimarea sângeroasă a fost o decizie corectă.

Urmăriți Impact.ro și pe