Cum a murit Ion Creangă, de fapt. Sfârșit tragic pentru celebrul scriitor

Mihnea Tălău 25.07.2023, 13:09
Cum a murit Ion Creangă, de fapt. Sfârșit tragic pentru celebrul scriitor

Unul dintre cei mai mari și îndrăgiți autori pe care i-a dat România, este indiscutabil Ioan Creangă. Despre celebrul scriitor nu se cunoaște exact când s-a născut. În timp ce unii spun că s-ar fi născut la data de 1 martie 1837, teoria unor condici de nou născuți din Humulești afirmă că acesta a venit pe lume la data de 10 iunie 1839. Cu certitudine se cunosc însă date despre sfârșitul său tragic.

Unul dintre cei mai iubiţi scriitori români

Ion Creangă a murit la 31 decembrie 1889, la vârsta de 52 de ani. Bolnav de epilepsie şi devastat de moartea bunului său prieten Mihai Eminescu, Creangă şi-a găsit şi el sfârşitul în tutungeria fratelui său Zahie, doar cu câteva ore înainte de trecerea în noul an.

Creangă, fiu de ţăran, a început şcoala pe lângă biserica din satul natal, după care din dorinţa mamei sale Smaranda de a-l face preot, a ajuns la Şcoala catihetică din Fălticeni. Când această şcoală a fost desfiinţată, Ion Creangă a trebuit să plece la Iaşi, unde a absolvit Seminarul teologic „Veniamin Costachi” de la Socola.

Marele scriitor a fost timp de 12 ani de zile diacon sau dascăl pe la mai multe biserici din Iaşi, până când a fost exclus din rândurile clerului, din cauză că şi-a părăsit nevasta şi a tras cu puşca după ciorile ce se aşezau pe Biserica Golia şi o murdăreau.

În anul 1873, Ion Creangă s-a mutat într-o locuinţă din mahalaua Ţicău, din Iaşi. Tot în acea perioadă, s-a împrietenit cu Mihai Eminescu, între cei doi legându-se o prietenie strânsă. La îndemnul poetului, Creangă începe să frecventeze societatea Junimea şi să publice unele dintre cele mai cunoscute scrieri ale sale. Moartea din 1889 a bunului său prieten Eminescu (15 iunie 1889) l-a devastat pe Ion Creangă.

Moartea tragică a lui Ion Creangă

Din nefericire, îndrăgitul scriitor a moștenit de la mama sa o boală cumplită, epilepsia, care i-a îngreunat ultimii ani din viață. Ion Creangă ajungea să cadă din picioare acasă sau chiar la școală, fiind nevoit să își ia concedii medicale ce se întindeau chiar și pe un an. Salvarea lui au fost vizitele la băi, la Slănic, unde starea lui de sănătatea se îmbunătățea, scrie Adevărul.ro.

Medicii l-au sfătuit să slăbească, însă scriitorul continua să mănânce mese îmbelșugate, deși acest lucru nu făcea decât să îi slăbească corpul. Ultimii 3 ani de viață au fost cei mai grei, în 1889 găsindu-și sfârșitul. Era chiar Ajunul Anului Nou, când Ion Creangă s-a dus la tutungeria din strada Goliei 51, unde se afla fratele său Zahia. Acolo a suferit o criză de epilesie şi un atac de apoplexie, părăsind astfel această lume.

Ion Creangă a fost înmormântat pe 2 ianuarie 1890, la cimitirul Eternitatea din Iaşi, fiind condus pe ultimul drum de familie, prieteni, învăţători, elevi şi studenţi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...