Cum a fost dus CTP la secție de milițieni. ”Au ridicat pe toată lumea din berărie”. Ce a pătimit jurnalistul

Cristian Cojocaru 06.03.2021, 19:14
Cum a fost dus CTP la secție de milițieni. ”Au ridicat pe toată lumea din berărie”. Ce a pătimit jurnalistul

Comportamentul abuziv al anumitor polițiști este unul moștenit de la milițienii de altădată. CTP afirmă că această atitudine este transmisă de la ”cei vechi” la noile forțe de ordine, povestind cum a fost dus la secție de către milițieni.

CTP a fost dus la secție de către milițieni

Gazetarul explică faptul că pe baza acestui fenomen, au apărut cazuri șocante similare cu cel de la Secția 16 de poliției București. În acest caz, nouă agenți sunt cercetați penal pentru torturarea și sechestrarea a doi bărbați.

„Înainte de 1989, toate aceste organe aveau ca primă funcție în stat să supravegheze cetățenii, simplii cetățeni, și în primul rând aceștia să nu comită niște acte împotriva puterii dictatoriale a lui Ceaușescu. Asta era principala preocupare. A, că erau și unii de drept comun, nicio problemă! Ceaușescu din când în când dădea amnistie pentru cei de drept comun, ca să-i mai sperie cu asta pe cetățenii pașnici și liniștiți. Era o poziție de superioritate pe care o aveau organele de ordine”, a explicat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Jurnalistul a povestit că a avut parte de o experiență similară din anii ’80 atunci când într-o seară a fost luat pe sus de către miliție. În timp ce acesta se afla la o berărie, milița l-a ridicat pe gazetar împreună cu mai mulți oameni și duși la secție.

„Să vă descriu un fapt. În anii aceia, în anii ’80, am fost ridicat într-o seară de miliție, împreună cu alți oameni, eram într-o berărie lângă Cișmigiu și îmi uitasem buletinul, n-aveam buletinul la mine. Și a venit o razie care a luat pe toată lumea de acolo. Cei care nu aveau buletinul au fost luați la secție, duși acolo. La secție, ne-au aliniat pe toți, pe hol, la zid.”, a mărturisit CTP.

CTP explică faptul că atitudinea agresivă a polițiștilor este moștenită de la ”cei vechi”
CTP explică faptul că atitudinea agresivă a polițiștilor este moștenită de la ”cei vechi”

Gazetarul consideră că acest comportament este transmis de la o generație la alta

În continuarea povestirii. CTP afirmă că singura problemă a fost faptul că nu avea buletinul la el. Acesta a mai adăugat că un milițian cu un grad înalt analiza pe fiecare dintre cei duși la secție, iar din motive subiective, aplicau o ”corecție” fizică.

”Niciunul dintre noi nu era susceptibil de vreo infracțiune, ceva. Singura problemă era că nu aveam buletinul, trebuia într-un fel să ne confirmăm identitatea și să rezolvăm această problemă. Un ins de acolo, un milițian cu grad, trecea prin față și se uita și cum nu-i plăcea lui de vreunul dintre noi, zicea: „Ești șmecher, ai pleată, ai blugi, ești șmecher, ai?” La care, omul acela, mai țepos așa, îi răspundea: „Da, domn’e, sînt șmecher! Și? Ce?”.

„Aaaa, ești șmecher? Ia vino încoace!”. Și era dus respectivul, la „separee” și de la „separee” se întorcea printre noi cu lacrimi cât boaba de strugure, nu mai scotea un cuvânt. Știți că sunt metode: se dă cu săculețul de nisip la stomac, se dă profesionist, nu rămân urme, dar sigur, se pot rupe pereții stomacului… Aceasta era atitudinea, deci simplii cetățeni erau niște gândaci pentru milițieni. Milițienii erau superiori. Ei erau tratați de către medici, de către măcelari, de către gestionari, cu mare deferență și respect, erau tovarășii de la miliție!”, a povestit CTP.

Jurnalistul a mai afirmată că ”asta vedem acum transmis din generație în generație, pentru că cei care au făcut asta acum (polițiștii de la Secția 16 cercetați pentru tortură  – n.r.) probabil că sunt destui dintre ei care sunt prea tineri ca să fi fost instruiți înainte de 1989. De unde au învățat ei asta, disprețul acesta față de cetățean? Păi, l-au învățat de la cei mai bătrâni. Când au venit în poliție au învățat cum se face meserie. De la cine? De la cei vechi. Și asta fac în clipa de față: și jandarmii de la Brașov, și așa-zișii polițiști de la Onești, și cei care l-au batjocorit și l-au torturat pe omul acela pe câmp, iar pe celălalt l-au aruncat prin Rahova”