Cum a fost câștigată Bătălia de la Șelimbăr de Mihai Viteazul? Așa s-au unit cele două principate române!

Daniela Alexandru 18.10.2022, 13:02
Cum a fost câștigată Bătălia de la Șelimbăr de Mihai Viteazul? Așa s-au unit cele două principate române!

Unirea celor trei țări române nu s-a înfăptuit atât de simplu precum ni se pare atunci când citim istoria. Încetul cu încetul domnitorii români au făcut pași mai mari sau mai mici pentru ca România să se nască sute de ani mai târziu. Un pas în unirea țărilor române a fost constituit de Bătălia de la Șelimbăr, de la care se împlinesc, astăzi, 423 de ani.

423 de ani de la bătălia de la Șelimbăr

Pe 28 octombrie/ 18 octombrie, pe stil vechi, 1599 avea loc Bătălia de la Șelimbăr, în care Mihai Viteazul reușește să-l învingă pe Andrei Báthory.

Bătălia dintre oștile transilvănene și cele muntene a dus la unirea celor două regiuni românești – Transilvania și Țara Românească. Andrei Báthory nu avea prea mulți susținători ca principe pe tronul Transilvaniei, inclusive împăratul Rudolf al II-lea dorind să îl înlăture de la domnie pentru a putea scoate principatul Transilvaniei de sub vasalitatea poloneză.

Ce strategie de luptă a adoptat Mihai Viteazul?

A asigurat hotarele, lăsându-le sub apărarea a 5000 de oameni conduși de vornicul Dumitru, apoi a împărțit oastea în două direcții. Cea mai mare parte, sub conducerea domnului Mihai Viteazul, trece prin văile Buzăului și a Teleajenului, și cealaltă, condusă de Udrea Băleanu, Baba Novac și boierii Buzești, pătrunde prin Valea Oltului, înaintând spre Sibiu. Oastea valahă s-a întâlnit la Tălmaciu, lângă Sibiu, și apoi s-au adunat la Șelimbăr.

Bătălia de la Șelimbăr a fost câștigată de Mihai Viteazul
Bătălia de la Șelimbăr a fost câștigată de Mihai Viteazul

20.000 de oameni avea la dispoziție Mihai Viteazul și 180 de tunuri, pe care le-a dispus astfel încât să fie apărate toate flancurile.

Victoria domnitorului muntean a fost mult influențată de Zalanschi, un aristocrat din tabăra adversă, care a venit și i-a arătat lui Mihai Viteazul planurile de luptă și modul cum era dispusă oastea dușmană. Când oastea lui Báthory era pe punctul de a ceda, conducătorul ei era deja fugit spre Moldova, dar a fost prins de o ceată de țărani secui, care luptaseră de partea lui Mihai, sătui de abuzurile lui Báthory,  și a fost ucis.

După victoria aceasta, Mihai Viteazul intră în cetatea Alba Iulia și se proclamă domn al Transilvaniei, lucru care a făcut posibilă unirea Ardealului cu Țara Românească.

Urmăriți Impact.ro și pe