Cum a ajuns un șofer angajat la Guvern să aibă rang de subsecretar de stat: decizia, luată de Viorica Dăncilă

Alexandru Ioanid 19.08.2019, 14:45
Cum a ajuns un șofer angajat la Guvern să aibă rang de subsecretar de stat: decizia, luată de Viorica Dăncilă

Guvernul insistă că nepotismul e un fenomen extrem de întâlnit în administrația locală, dar lucrurile nu stau altfel nici în administrația de la centru. Recent, un consilier care în realitate presta munca de șofer a fost promovat pe o funcție din care dobândește și rangul de subsecretar de stat.

Gabriel Costache a fost, până de curând, consilier al fostului ministru Victor Negrescu. În realitate, însă, această funcție era ocupată doar pe hârtie. Pentru că, de fapt, el avea rolul de șofer, potrivit unor surse citate de Adevărul.

Acum, el a avansat în carieră. Grație deciziei premierului Viorica Dăncilă, el a ajuns vicepreședinte al Autorităţii Naţionale pentru Formarea Profesională Iniţială în Sistem Dual.

O instituție care face legătura între școlile profesionale și companii. Și pentru care Gabriel Costache n-ar avea, în fapt, nicio pregătire.

De la șofer la secretar de stat, din pixul Vioricăi Dăncilă

Potrivit surselor citate, numele lui Gabriel Costache e asociat cu PES Activist, o organizație a PSD. Aceasta e condusă de Victor Negrescu, fost ministru al Afacerilor Europene.

Pe hârtie, Costache a fost consilier al lui Negrescu pe vremea când era ministru. Neoficial, însă, se pare că acesta era șoferul oficialului.

„Practic, îi căra geanta ministrului, îi ţinea telefonul, un fel de secretar personal, dacă vreţi să fiu elegant. De cele mai multe ori era şoferul lui Negrescu. Îi conducea maşina, Dusterul. Vă poate confirma oricine din MAE“, potrivit unor surse citate de Adevărul.

Un alt diplomat din Ministerul de Externe susține că singura calitate profesională a lui Costache este apartanența la organizația PSD.

Singura calitate a lui Costache şi a băieţilor din echipa lui Negrescu care au trecut prin MAE a fost apartenenţa la PES Activist. În rest, niciunul dintre ei n-a fost în stare să ia vreun examen la MAE sau în vreo altă instituţie publică. Realmente au fost plantaţi de partid. Ei nu erau în stare să întocmească un document intern, însă erau campioni la laude, fotografii şi like-uri reciproce pe Facebook“, susţine acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe