Cum a ajuns legea privind cartelele prepay la Curtea Constituțională: „Limitează dreptul la viața privată”

Alexandru Ioanid 12.09.2019, 16:02
Cum a ajuns legea privind cartelele prepay la Curtea Constituțională: „Limitează dreptul la viața privată”

Legea care reglementează vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul, readusă în discuție după cazul Caracal, a fost contestată la Curtea Constituțională. Avocatul Poporului a decis să facă această sesizare.

Avocatul Poporului se implică în dezbaterea privind vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul. Instiuția s-a autosezizat și a decis că nu se justifică nici situația extraordinară și nici urgența în cazul acestui act normativ.

Inițiativa a permite vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul a trecut prin Ordonanță de Urgență. Guvernul a adoptat actul normativ în august, la pachet cu mai multe prevederi legate de sistemul 112.

Decizia a urgentată de cazul Caracal. Dar Avocatul Poporului consideră că OUG adoptată de Guvern conține mai multe prevederi care încalcă Legea Fundamentală.

Ce spune Avocatul Poporului despre legea privind cartelele prepay

Apar restricții la cumpărarea unei cartele prepay. Cum ai putea să pierzi legătura cu cei dragi
 

Avocatul Poporului a formulat o așa-numită excepție de neconstituționalitate.

”Având în vedere competenţa şi vocaţia constituţională a Avocatului  Poporului de apărare a drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice, ţinând seama de interdicţia constituţională a adoptării ordonanţelor de urgenţă care afectează drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 62/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice”
Avocatul Poporului

Avocatul Poporului insistă că, între altele, legea ”afectează drepturi, libertăţi şi îndatoriri cetăţeneşti”.

”Avocatul Poporului apreciază că se impune din partea legiuitorului delegat un spor de rigoare în motivarea urgenţei, a dovedirii existenţei unei situaţii extraordinare, cu respectarea principiului proporţionalităţii restrângerii exerciţiului drepturilor afectate şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale, exigenţe pe care actul normativ criticat nu le întruneşte.  Argumentele utilizate în preambulul actului normativ nu sunt de natură să justifice situaţia extraordinară şi nici urgenţa unui act normativ care, reglementând obligativitatea colectării datelor cu caracter personal şi a stocării pe un termen nedefinit a acestora, limitează drastic exercitarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată
Avocatul Poporului

Instituția s-a referit și la celelalte prevederi din lege, care care se referă la sistemul 112. Practic, consideră instituția, localizarea persoanei care cere ajutor putea fi reglementată și printr-un alt act normativ aflat deja în vigoare.

Ce spune legea adoptată de Guvern

Ordonanța de urgență prin care Guvernul a decis ca vânzarea cartelelor prepay fără buletin să fie interzisă a fost adoptată pe 27 august. Anul viitor, timp de 8 luni începând cu 1 ianuarie, operatorii Digi | RCS-RDS, Orange, Vodafone și Telekom trebuie să-i informeze pe posesorii de cartele achiziționate anterior fără buletin că trebuie să se înregistreze.

Cine nu se supune, va avea numărul restricționat și nu va mai putea folosi cartela. De precizat că e doar cazul celor dețin cartele pre pay achiziționate fără prezentarea datelor de identificare precum nume, CNP, adresă etc.

Urmăriți Impact.ro și pe