Apar restricții la cumpărarea unei cartele prepay. Cum ai putea să pierzi legătura cu cei dragi

Stefan Daniel 28.08.2019, 10:44
Apar restricții la cumpărarea unei cartele prepay. Cum ai putea să pierzi legătura cu cei dragi

Guvernul a adoptat o lege care schimbă modul de cumpărare a unei cartele prepay. După crimele din Caracal, autoritățile, în sfârșit, s-au trezit și intrăm în rândul țărilor UE, de data asta cu ceva util. Va fi introdusă o restricție drastică, iar cei care nu o respectă nu vor mai putea să țină legătura cu cei dragi, dacă nu folosesc un abonament de telefonie mobilă. Noua măsură este menită de prevină criminalitatea și actele de terorism.

Cartele prepay: o problemă care trebuia rezolvată de mult

Apar restricții la cumpărarea unei cartele prepay. Cum ai putea să pierzi legătura cu cei dragi
Nu va mai fi chiar atât de ușor să-ți procuri cartele prepay, de la 1 ianuarie 2020

În esență, este vorba de o lege despre care s-a discutat mult în urmă cu câțiva ani, când Europa a fost răvășită de mai multe atacuri teroriste. Oricine își putea cumpăra o cartelă prepay, fără să ofere date personale, devenea o persoană neidentificată și punea la cale, prin apel sau prin mesagerie, cu alți complici, atacuri teroriste.

La acea vreme, s-a pus problema să se reglementeze modul de achiziție a acestor cartele în toate statele membre UE, inclusiv în România. Dar la noi, Curtea Constituțională a decis că o astfel de măsură este neconstituțională în ceea ce privește modul în care sunt protejate datele personale ale utilizatorilor. Utilizatori care oricum își expune o mulțime de date personale pe Facebook sau alte rețele sociale.

Cum vei putea să cumperi cartele prepay

Astfel, Guvernul a decis ca de la 1 ianuarie 2020, toate persoanele de pe teritoriul României să fie obligate să cumpere cartele prepay doar cu buletinul. Adică ți se vor cere numele și prenumele, CNP-ul, seria și numărul cardului de identitate etc.

De asemenea, până la 1 septembrie 2019, toți cei care folosesc deja astfel de cartele ca să țină legătura cu cei dragi sau să utilizeze internetul pentru alte scopuri, trebuie să se înregistreze cu datele din buletin la operatorul de unde își cumpără, de regulă, cartela. În caz contrar, acea cartelă va deveni inactivă, chiar dacă tu tocmai ai cheltuit un teanc de bani pe ea ca să ai câteva zeci de GB de trafic de date.

Este valabil atât pentru persoane fizice, dar și juridice, acestea din urmă fiind nevoite să furnizeze codul unic de identificare al firmei, inclusiv cele PFA.

Urmăriți Impact.ro și pe