Cu Rusia aflată în război, Azerbaidjan atacă Nagorno-Karabah. UE cere „încetarea ostilităților”

Beatrice Dumitru 05.08.2022, 12:08
Cu Rusia aflată în război, Azerbaidjan atacă Nagorno-Karabah. UE cere „încetarea ostilităților”

Situația este tensionată între Azerbaidjan și Armenia. Miercuri, Azerbaidjanul a anunțat că a lansat o operaţiune militară, numită „Răzbunarea”, împotriva trupelor loiale administrației susținute de armeni în enclava Nagorno-Karabah. Uniunea Europeană a cerut încetrea conflictului din regiune.

Ciocnirile zguduie Nagorno-Karabah

Azerbaidjanul i-a acuzat separatiști că au atacat primii, ucigând un soldat azer, apoi forțele armate ale țării au cucerit mai multe ținte strategice și, se pare, au omorât doi armeni, scrie Politico.

Luptele au izbucnit într-o zonă aflată sub protecția forțelor ruse de menținere a păcii desfășurate în cadrul acordului pentru încetarea focului care au pus capăt războiului rapid, dar sângeros din Nagorno-Karabah, în 2020. Ambele părți au salutat acordul ca pe o garanție a stabilității și securității.

Cu Rusia aflată în război, Azerbaidjan atacă Nagorno-Karabah. UE cere „încetarea ostilităților”Azerbaidjan a lansat o operaţiune militară în enclava armeană Nagorno-Karabah

Uniunea Europeană, cere încetarea ostilităților

Se pare că Moscova a retras trupele cu experiență pentru menținerea păcii și le-a redistribuit în Ucraina. Deodată, spectrul războiului planează din nou peste Nagorno-Karabah.

În acest context, Uniunea Europeană solicită o „încetare a ostilităților” între Armenia și Azerbaidjan. Creșterea tensiunilor între cele două țări a avut loc „în jurul coridorului Lachin, în prezent singurul drum care leagă Armenia de Stepanakert, și în alte locuri de-a lungul liniei de contact”, se arată într-un comunicat al Acțiunii Externe a UE.

Președintele Consiliului European Charles Michel păstrează legătura cu liderii ambelor țări și a discutat cu premierul armean Nikol Pashinyan și urmează să vorbească și cu președintele azer Ilham Aliyev.

„Echipa sa și reprezentantul special al UE, Toivo Klaar, au fost în contact cu ambele părți în ultimele zile, pentru a face eforturi pentru detensionarea imediată a conflictului”, a adăugat un oficial european, citat de Euronews.

Armenia și Azerbaidjan au purtat un război violent în anii 1990 după prăbușirea Uniunii Sovietice din cauza controlului asupra enclavei Nagorno-Karabah, un teritoriu muntos aflat între cele două țări, în care aproximativ 30.000 de oameni au murit.

în 2020, o serie de tensiuni timp de șase săptămânia dus la aproximativ 6.500 de morți și s-a încheiat după un acord de încetare a focului negociat de Rusia, în baza căruia Armenia a cedat o mare parte din enclava Nagorno-Karabah.

Pierde Rusia controlul?

Rusia este încă o prezență obișnuită  în Armenia și Azerbaidjan, ambele foste republici ale Uniunii Sovietice. Însă au apărut anumite frustrări. Pe partea armeană, există furie că Rusia nu face nimic pentru a controla acordul de încetare a focului.

În ultimul an și jumătate, am văzut că, în ciuda prezenței trupelor ruse de menținere a păcii, Azerbaidjanul încalcă în mod regulat acordul de încetare a focului și folosește forța fizică împotriva populației civile”, a declarat avocatul pentru drepturile omului din Armenia.

Pe de altă parte, Azerbaidjanul încă dă vina pe Moscova pentru acordul de încetare a focului din 1994, care a pus capăt primului război din Nagorno-Karabah, dar care a lăsat regiunea sub controlul trupelor pro-armene.

În condițiile în care rolul Rusiei este pus sub semnul întrebării de ambele părți, UE a lucrat din ce în ce mai mult pentru a-i lua locul. În mai, Bruxelles-ul i-a găzduit pe premierul armean Nikol Pashinyan și pe președintele Azerbaidjan Ilham Aliyev pentru discuții cu privire la modul în care pot fi prevenite viitoare ciocniri. În urma negocierilor, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că prioritatea va fi „avansarea discuțiilor privind viitorul tratat de pace și abordarea cauzelor fundamentale ale conflictului”. Dar UE nu are o armată care să mențină pacea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...