Cu ce se ocupa Patriarhul Daniel pe vremea lui Ceaușescu. Puțini cunosc asta despre el

Redacția IMPACT 20.04.2020, 14:48
Cu ce se ocupa Patriarhul Daniel pe vremea lui Ceaușescu. Puțini cunosc asta despre el

Preafericitul Patriarh Daniel este un personaj controversat în România, aflat la limita credința creștină și gestionarea absolut defectuoasă a întregii Instituții bisericești din România. Cine este capul Bisericii Ortodoxe Române și ce parcurs profesional a avut, în urmă cu mai bine de trei decenii?

Viața Patriarhului Daniel, dinainte de 1989

Actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a fost oficial înscăunat în această poziție în urmă cu 13 ani, pe 30 septembrie 2007. Dan Ilie Ciobotea, pe numele său de mirean (n.red. persoană care nu aparține clerului), a fost student la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974), unde obține Diploma de licență în teologie (Noul Testament).

Patriarhul Daniel, fotografie din tinerețe. Sursa foto: captură video YouTube
Patriarhul Daniel, fotografie din tinerețe. Sursa foto: captură video YouTube

Ulterior, frecventează cursurile de doctorat în cadrul Institutul Teologic Universitar din București, după care, își continuă studiile la Facultatea de Teologie Protestantă a Universității de Științe Umane din Strasbourg (Franța) și vreme de doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania).În 1980, actualul lider al Bisericii Ortdoxe Române a fost lector la Institul Ecumenic de la Bossey – Elveția, iar în perioada 1986-1988 a fost și director adjunct al Institutului. Tot din punct de vedere academic s-a remarcat și la Geneva și Fribourg, orașe din elveția în care a fost cadru didactic asociat, potrivit site-ului oficial al Patriarhiei Române. 

Debutul în viața monahală

Anul 1987 îl găsește pe Daniel marcându-și debutul în viața monahală, la Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca naș de călugărie pe celebrul părinte Cleopa. Cu această ocazie, a fost hirotonit ieromonah. Ulterior în octombrie 1988 este hirotesit protosinghel. În perioada 1 septembrie 1988-1 martie 1990, este consilier patriarhal, Director al Sectorului Teologie Contemporană și Dialog Ecumenic. În paralel, deține funcția de Conferențiar la Catedra de Misiune Creștină a Institutului Teologic Universitar din București.

În ianuarie 1990, PC Protosinghel Daniel Ciobotea a fost președintele Grupului de Reflecție pentru Înnoirea Bisericii. La 7 iunie 1990 este ales, iar la 1 iulie 1990 este înscăunat ca arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Patriarhul Daniel, imaginea credinței creștine sau portretul aroganței divine?

Pe lângă aceste reușite profesionale și academice, nu puțini sunt cei care încă se întreabă cum a reușit o persoană să urmeze studii în străinătate, în universități prestigioase, având în vedere că românii nu aveau voie să traverseze granițele țării pentru acest lucru? Adevarul scria în trecut că Patriarhul ar fi avut legături cu organele comuniste, potrivit unor relatări transmise de politicianul Teodor Baconschi, un apropiat al acestuia.

„Am purtat discuţii pe tema aceasta spinoasă, dar nu cu actualul Patriarh, ci cu predecesorul său, PF Teoctist (foto), care – în unele convorbiri mai tainice – m-a lăsat să-i văd sentimentul tragic de vinovăţie pentru colaborarea „exagerată“ (şi laşă) cu „organele“ comuniste”, spune Baconschi.

Deși deține mai multe distincții și decorațiuni, Patriarhul Daniel a reușit să devină un personaj extrem de controversat, în numeroase episoade. Românii nu vor uita niciodată momentele de la Colectiv în care Preafericitul Părinte Daniel i-a numit „sataniști” pe tinerii care era în Clubul Colectiv la momentul incendiului. „Jos Patriarhul Daniel!“ a fost unul din strigătele la unison a oamenilor ieşiţi în stradă la acea vremea.

Urmăriți Impact.ro și pe