Cu ce se ocupă Daniel Dines, cel mai bogat român, și ce avere fabuloasă a strâns. L-a surclasat pe Ion Țiriac

Raluca Juncu 05.08.2020, 13:35

„Bill Gates obișnuia să vorbească la Microsoft despre un computer pentru fiecare casă. Eu vreau un robot pentru fiecare persoană”, spunea Daniel Dines, cel mai bogat român, într-un interviu pentru Forbes.com, acordat de la București, în vara anului trecut. Fondatorul UiPath, una din cele mai valoroase companii de tech din lume l-a întrecut deja de mult timp pe Ion Țiriac la nivel de avere.

Miliardarul român care schimbă fața industriei de AI. La cât este estimată averea sa

Pentru prima dată după mulți ani, Ion Țiriac a fost surclasat de pe prima poziție din topul celor mai bogați oameni din România. Locul său este acum ocupat de Daniel Dines, fondatorul și CEO-ul UiPath, companie specializată în Enterprise Robotic Process Automation (RPA), tehnologie care automatizează activitățile repetitive efectuate de angajați. Compania fondată de Daniel Dines, alături de Marius Tîrcă (care este Chief Technology Officer- Șef pe Tehnologie) a devenit în martie 2018 primul unicorn românesc, adică primul business din România care a ajuns la o evaluare ce depășește 1 miliarde de dolari, scrie Forbes România.

Ulterior, după o nouă rundă de finanțare, UiPath a devenit primul decacorn și asta pentru că valoarea de piață a companiei a ajuns acum la 10,2 miliarde de dolari.

Daniel Dines, CEO și fondator UiPath.
Daniel Dines, CEO și fondator UiPath.

Potrivit Topul Miliardarilor Forbes de la nivel global, întocmit anual de revista americană, Daniel Dines are o avere estimată la 1,3 miliarde de dolari.

Daniel Dines, antreprenorul în vârstă de 48 de ani, a ajuns să fie o inspirație nu doar pentru români, ci și pentru întreaga lume, și asta pentru că a readus speranța în rândul antreprenorilor din zona de tech, din Europa Centrală și de Sud-Est.

Într-un interviu acordat CNN, Daniel Dines a spus că se pregătește de o listare publica inițială (IPO) în Statele Unite ale Americii, intenție care pentru antreprenor exista chiar inainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19, scrie zf.ro.

„Aveam planuri pentru listarea la bursă încă de dinainte de COVID, dar ne-am făcut o promisiune, şi anume că vom aplica pentru IPO doar atunci când vom fi spre profitabilitate. Acum, COVID ne-a accelerat planurile, suntem într-o situaţie financiară foarte solidă şi, în mod clar, plănuim să aplicăm pentru IPO anul viitor”, a spus Dines, într-un interviu pentru CNN.

Urmăriți Impact.ro și pe