Britanicii au în plan să înlocuiască migranții cu roboți. În ce domenii vor putea fi folosiți

Raluca Juncu 04.03.2020, 11:08
Britanicii au în plan să înlocuiască migranții cu roboți. În ce domenii vor putea fi folosiți

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ce a avut loc oficial în data de 31 ianuarie 2020, ridică mai multe chestiuni legate de problema forței de muncă. Pentru a reduce deficitul de personal, britanicii au în plan să vină cu soluții, mai noi sau mai vechi.

Cum rezolvă Marea Britanie problema deficitului de forță de muncă

Marea Britanie a ales să reducă problemele legate de lipsa forței de muncă prin instalarea mai multor roboți, în contextul în care experții britanici au prevăzut o adâncire a crizei forței de muncă.

Sursa foto: Franck V /Unsplash
Sursa foto: Franck V /Unsplash

Potrivit studiului Trend Index 2020 publicat de germanii de la Automatica, la Târgul dedicat automatizării şi roboticii de la Munchen, 1000 de locuitori ai Reagtului Unit au fost chestionați pentru a afla în ce măsură vor ca roboții să își asume sarcini în domniul industrial.

80% din respondeți spun că își doresc ca mașinăriile să se ocupe de activități potențial dăunătoare, cum ar fi ridicarea unor greutăți foarte mari sau manipularea materialelor periculoase, potrivit The Telegraph.

Mike Wilson, președintele Asociației British Automation and Robot Association, a declarat că gradul mărit de utilizare a roboților la locul de muncă a fost o cale cheie pentru întreprinderile britanice, în contextul părăsirii Marii Britanii din UE.

„De mai mulți ani, Marea Britanie a atras lucrători din alte țări, întreprinderile preferând să angajeze oameni decât să investească în echipamente de automatizare.

După Brexit,  situația se prezintă diferit, în multe din businessuri. Managerii companiilor trebuie să se asigure că își folosesc forța de muncă de care dispun și să găsească modalități alternative de a îndeplini sarcini pentru care au un deficit de personal. Deocamdată, automatizarea pare a fi o soluție evidentă”, a declarat Mike Wilson.

În construcţii, unde sunt folosiţi cei mai mulţi dintre imigranţi, roboţii care i-ar înlocui ar fi obligaţi să se mişte. Roboţii sunt o prezenţă obişnuită în uzinele auto sau în alte unităţi de producţie.

Automatizarea proceselor robotizate (RPA) este segmentul cu cea mai rapidă creștere a pieței de software pentru businessuri. Această tehnologie, care automatizează procesele, a avut parte de o majorare impresionantă de 63,1% în 2018, ajungând la o valoare de piață de 846 milioane dolari, potrivit Gartner.

Cel mai proeminent exemplu, este UiPath, companie specializată în RPA, fondată de românii Daniel Dines și Marius Tîrcă, ce se bucură de statutul de primul unicorn românesc (n.red. companie din tehnologie a cărei evaluare depășește 1 miliard de dolari).

Urmăriți Impact.ro și pe