Cu ce să stropești pomii în luna august. Așa vei scăpa de afide și de omizi

Stan Filon 07.08.2023, 15:32
Cu ce să stropești pomii în luna august. Așa vei scăpa de afide și de omizi

Luna august este o lună foarte importantă pentru pomii fructiferi. Cei pasionați de horticultură știu că pomii au nevoie de o atenție deosebită în această lună și știu și cum să îi îngrijească. Vedeți în rândurile de mai jos ce trebuie să faceți.

Cu ce să stropești pomii în luna august

Luna august este o lună dificilă pentru pomi, când temperaturile continuă să urce foarte mult, mai ales în ultimii ani. Canicula vine cu probleme serioase pentru pomii fructiferi, care au nevoie de o atenție deosebită, pentru a trece cu bine de această perioadă plină de pericole.

Mai exact, în luna august, în general, zilele de caniculă, dar și perioadele prelungite fără ploi pot favoriza apariția dăunătorilor, fiind nevoie ca pomii să fie stropiți pentru a se asigura recolta de fructe din toamnă. Stropirile ce se fac la pomi în luna august trebuie să respecte un calendar specific, dar și să ia în calcul situațiile ce apar în fiecare an în livadă.

Cu ce sa stropesti pomii in luna august
Cu ce sa stropesti pomii in luna august

Sfaturi foarte utile

Fondatorul Pepinierelor Roman din Afumați, județul Ilfov, a oferit pentru agrointel.ro o serie de sfaturi privind tratamentele pomilor și măsurile urgente care ar trebuie luate acum în livezi. În urma perioadei secetoase si caniculare din ultima perioadă și care se preconizează și în viitorul apropiat, dăunatorii sunt foarte agresivi și apar mai multe generații. De aceea pomicultorii trebuie să ia urgent măsuri.

Acești dăunători foarte agresivi sunt omizile, păduchii de frunze, defoliatori, cicade s.a. De asemenea, pomicultorii trebuie să fie atenți și la boli de vară la pomi, precum rapăn, făinare, pătări ale frunzelor. De asemenea, au fost sesizate atacuri de monilinia fructigena și de botritis (putregaiul cenușiu).

Din această cauză, în luna august, pomicultorii trebuie să intervină cu tratamente, dar și cu lucrări de vară. Ing. Marius Roman recomandă să se ia toate măsurile care se impun. Primele măsurile sunt cele agrotehnice după care se trece la tratamentele cu produsele de protecție a plantelor.

Cum scapi de dăunători

Inginerul trage un semnal de alarmă și spune că pomicultorii care observă atacuri cu afide sau omizi trebuie să rupă lăstarii infestați și să îi ardă, deoarece simpla aruncare a lor nu este suficientă, fiindcă dăunătorii pot migra din nou la pomi.

Mai departe se trece la greblarea, strângerea și arderea frunzelor care au căzut din pom timpuriu și care reprezintă sursă de infecție atât pentru anul acesta, dar și pentru anul viitor. Este necesară și strângerea fructelor bolnave și îndepărtarea acestora din plantație/grădina, atât cele care sunt în pomi, dar și cele căzute pe jos.

Mai departe, inginerul spune că în cazul pomilor la care există producția pe pom și urmează să fie recoltată ăn următoarele 10 zile se vor trata cu următoarele produse: Switch – 0,1% + Karate Zeon- 0,02%, cu precizarea că timp de 7 zile nu se vor recolta/consuma fructe din acești pomi.

În cazul speciilor/soiurilor care au fost recoltate sau la care fructele nu se vor consuma în următoarele 14 zile se vor trata astfel: Luna Experience – 0,05% + Folpan – 0,15% + Afinto – 0,02%. Timpul de pauză, până la recoltat minim 14 zile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...