Cu ce poți înlocui vegeta? Ingrediente pe care le poți adăuga în mâncare pentru un gust mai bun

Emanuela Pană 12.10.2023, 17:17
Cu ce poți înlocui vegeta? Ingrediente pe care le poți adăuga în mâncare pentru un gust mai bun

Vegeta se numără printre cele mai folosite condimente de către gospodine, întrucât oferă savoare preparatelor. Însă, din cauza compoziției sale, multe persoane încearcă să scoată din alimentație acest produs. Dacă și tu te numeri printre ele, iată cu ce poți înlocui vegeta.  

Ce conține, de fapt, vegeta? 

Vegeta a devenit un ingredient popular în bucătăria casnică și este cunoscută pentru gustul distinct și savoarea pe care o conferă preparatelor. Această combinație de condimente deshidratate, sub numele de vegeta, este frecvent utilizată pentru a îmbogăți gustul mâncărurilor și pentru a reda aromele proaspete ale legumelor în fiecare farfurie.  

Vegeta poate fi folosită în supe, ciorbe, tocănițe, orez, carne, pește și multe alte preparate culinare. În general, se adaugă o cantitate mică de vegeta în mâncare, pentru a evita să fie prea sărată. Însă, ce este, de fapt, vegeta? Vegeta este un produs dezechilibrat nutrițional, principalul ingredient fiind sarea. 

Acesteia i s-au adăugat legume deshidratate şi potenţiatori de aromă. Compoziția exactă a produsului poate varia ușor în funcție de varianta specifică a produsului (vegeta original, vegeta cu gust de pui) și de țara în care este vândut. În general, un plic de vegeta conține următoarele ingrediente comune: 

Sare: sarea este un ingredient de bază în vegeta; 

Legume deshidratate: acestea pot include morcovi, ceapă, usturoi, ardei gras și altele.  

Ierburi și mirodenii: vegeta poate conține diverse ierburi și mirodenii, cum ar fi pătrunjel, țelină, cimbru, boia de ardei, piper negru etc., pentru a adăuga arome variate. 

Zahăr: unele variante de vegeta conțin zahăr pentru a adăuga o notă ușoară de dulce. 

Glutamat monosodic (MSG): un aditiv alimentar care intensifică gustul, conferind preparatelor un gust umami mai pronunțat. MSG-ul este un ingredient controversat, fiind asociat cu simptome precum dureri de cap și greață la persoanele sensibile.  

Vegeta mai conține și aromatizanți naturali, acid citric, conservanți și coloranți. Acest ingredient accentuează senzația de foame, ceea ce înseamnă că vei mânca mai des și în cantități mai mari, iar asta din cauza glutamatului monosodic.

Citește și: Cu ce poți înlocui drojdia în rețete? Secretul pentru aluaturi pufoase și delicioase  

Cu ce poți înlocui vegeta? 

Acum că am aflat ce conține, de fapt, vegeta, haideți să vedem cu ce o putem înlocui în mâncăruri. Poți înlocui vegeta, un ingredient popular pentru potențarea aromelor din mâncare, cu alte variante sănătoase, în funcție de preferințele personale și disponibilitate. Iată câteva opțiuni: 

Ierburi și mirodenii proaspete: folosirea ierburilor proaspete, cum ar fi pătrunjelul, mărarul, busuiocul, cimbrul sau frunzele de țelină contribuie la adăugarea de arome proaspete și bogate în mâncăruri. Acestea pot fi tocate fin și presărate la finalul procesului de gătire în oală, pentru un gust și o prospețime deosebită. 

Condimente individuale: în loc să folosești un amestec de condimente, poți adăuga condimente individuale, cum ar fi sare, piper negru, paprika, boia de ardei dulce, curry, chimen sau coriandru măcinat. Acestea adaugă arome specifice diferitelor preparate.  

Sosuri sau paste: Sosurile și pastele aduc arome și texturi variate în mâncăruri. Poți folosi sos de soia, sos de roșii sau paste (pesto sau mujdei de usturoi), pentru a adăuga complexitate și profunzime gusturilor. 

Brânză rasă: brânza rasă, cum ar fi parmezanul sau pecorino, poate fi folosită pentru a da savoare pastelor și altor preparate.  

Vezi și: Cu ce poți înlocui ouăle în rețete? Trucuri de la cei mai iscusiți bucătari

Cum se face vegeta de casă?  

Dacă îți place vegeta sau orice alt mix de legume uscate, trebuie să știi că îl poți prepara și singură, acasă, fără conservanți.

Cu ce poti inlocui vegeta?
Reteta de vegeta de casa

Nu este deloc greu și cu siguranță este mult mai sănătos. Nu ai nevoie decât de: 

  • 200 gr de morcovi; 
  • 150 gr de pătrunjel (frunze și rădăcină); 
  • 150 gr de țelină (frunze și rădăcină sau tulpină); 
  • 2 cepe mari; 
  • câteva linguri de apă (3-4).  

Mod de preparare vegeta de casă: 

  1. Se pun legumele spălate și tăiate în bucăți mai mari într-o cratiță cu fund gros și se adaugă cele 3-4 linguri de apă; 
  2. Se lasă legumele la fiert, la foc mic, pentru aproximativ o oră, după care se mixează cu ajutorul unui blender; 
  3. Se tapetează tava de cuptor cu hârtie de copt și se întinde cu o lingură crema de legume obținută (în strat subțire și uniform); 
  4. Se preîncălzește cuptorul la 80 de grade, cuptor ventilat, sau la 100 de grade, cuptor tradițional, și se introduce tava în cuptor; 
  5. Când s-a format o crustă la suprafața stratului de legume, se deschide cuptorul și se taie în bucățele mici, astfel încât să se usuce bine și în interior. Lichidul se va evapora treptat și vei rămâne cu bucățele deshidratate de vegeta; 
  6. Când bucățile de vegeta sunt perfect deshidratate, se scoate tava și se lasă la răcit; 
  7. Le poți folosi așa, bucățele, sau le poți transforma în pulbere. Se păstrează în borcane de sticlă închise ermetic și se depozitează într-un loc răcoros, deloc umed. 
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...