Sarea este unul dintre cele mai comune condimente. Deși utilizarea moderată a acesteia nu reprezintă de obicei o problemă, consumul excesiv de sare a fost asociat cu hipertensiunea arterială și alte probleme de sănătate. Cum multe persoane se văd nevoite să reducă consumul ei, acestea pot apela la o alternativă mult mai sănătoasă. Este vorba despre o plantă care aduce multe beneficii.
Dacă ești în căutarea unui înlocuitor de sare, cel mai probabil este pentru că un medic sau nutriționist te-a sfătuit să reduci consumul de sodiu. În alte cazuri, s-ar putea să fie doar pentru că ai rămas fără sare, dar acesta este cu siguranță un scenariu mai puțin probabil. Oricum ar fi, sunt o mulțime de modalități de a înlocui sarea fără a sacrifica aroma.
Așadar, dacă și tu vrei să înlocuiești sarea cu un produs mai sănătos, care îți poate aduce numai beneficii, una dintre alternative este o plantă care este săracă în sodiu. Aceasta este unul dintre noile produse ale Fundaţiei Bulgare pentru Biodiversitate (BBF), care reprezintă o alternativă bună la produsul tradiţional. Ea este recoltată din zona lacului Atanasovo, de lângă Burgas.
„Această plantă conţine mai puţin sodiu. „Sarea” fără sare este noul nostru produs, complet pe bază de plante. Este produs din planta salicornia sau „Salicornia europaea”, care se găseşte în lacul Atanasovo. Planta în sine este numită şi „sparanghel de mare”. Are un gust foarte sărat, creşte pe soluri foarte sărate, iar sarea verde este planta uscată. Odată uscat, acest condiment natural este măcinat şi gata de consum.
Are mult mai puţin sodiu decât sarea obişnuită şi o cantitate mare de magneziu, potasiu, iod, vitamina D3, aminoacizi, fiind foarte potrivită pentru persoanele care au probleme cu sistemul cardiovascular, datorită cantităţii mai mici de sodiu. Este un produs sustenabil, nu are un gust la fel ca sarea obişnuită, dar este suficient de sărat. În stare proaspătă, poate fi folosită în salate”, a spus Gloria Marinova de la BBF, conform Rador.
Deși există și alte utilizări pentru salicornia, în producția de săpunuri sau sticlă, cea mai comună utilizare a acesteia rămâne în bucătăria contemporană. Fie ca garnitură, fie ca un condiment gourmet. Ușor rumenită, planta este un acompaniament rafinat pentru pește sau fructe de mare, deoarece îmbunătățește felul de mâncare cu propria sa aromă iodată.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Vârfurile tinere sunt cele care sunt tăiate și comercializate ca delicatesă. Potrivit chefilor este, de asemenea, excelentă în salate sau gătită și amestecată cu alte legume.