Cu ce bani vor fi testaţi medicii nevaccinaţi. Proiectul de lege care schimbă tot

Ioana Bucur, Mirabela Năstase 25.08.2021, 10:41
Cu ce bani vor fi testaţi medicii nevaccinaţi. Proiectul de lege care schimbă tot

Ministerul Sănătății a decis cu ce bani vor fi testați medicii nevaccinați. Autoritățile au renunțat la ideea de a-i obliga să își plătească testele Covid din propriile buzunare și a venit cu o alternativă ce a stârnit un val de nemulțumire în sistem.

Medicii nevaccinați pierd din sporuri. Ce se întâmplă cu banii

Proiectul de lege ce a stârnit numulțumire în sistem. În interiorul Ministerului Sănătății se lucrează la un proiect de lege ce prevede ca banii cu care va fi testat, în mod obligatoriu, întreg personalul medical nevaccinat, să fie reținuți din sporurile angajaților și alocați direct către testare.

„Proiectul de lege merge înainte în varianta pe care o discutasem anterior, și anume cu achitarea testelor din sporurile salariale ale personalului medical nevaccinat. Dar tuturor li se oferă posibilitatea de a fi vaccinați gratuit.

Proiectul de lege merge înainte, a fost pus pe circuitul de avizare în interiorul Ministerului Sănătății, urmând ca ulterior să fie transmis către celelalte ministere și apoi propus Parlamentului”, a explicat ministrul Sănătății.

„Trebuie să fim foarte atenți când folosim cuvântul ‘discriminare’”

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a subliniat că nu se pune problema ca personalul medical vizat de această măsură să fie „discriminat”.

„Trebuie să fim foarte atenți când folosim cuvântul ‘discriminare’. Cuvântul discriminare se referă la discriminări legate de sex, de religie, de apartenență politică. Nu se referă la aspecte de sănătate publică.

În plus, pe lângă că ne referim la aspecte de sănătate publică ce sunt influențate de statutul de vaccinat sau nevaccinat, ne referim și la responsabilitate individuală și a unității sanitare față de bunăstarea pacienților pe care personalul medical trebuie să îi trateze. Nu este vorba despre discriminare.

Atunci când ne uităm la nemulțumiea personalului medico-sanitar, trebuie totuși să ne uităm că 70% dintre medici și un procent semnificativ mai mare dintre medicii de boli infecțioase și pneumologie – adică cei care vin în contact direct cu toate tragediile care sunt cauzate de infecția COVID – sunt vaccinați. Și atunci, cred că este bine să mergem pe mâna lor”, a adăugat Mihăilă.

Cu ce bani vor fi testaţi medicii nevaccinaţi
Ioana MIhaila

Aproape 50.000 cadre medicale sunt nevaccinate

Decizia a iscat un adevărat scandal în rândul cadrelor medicale care spun că este inadmisibil să le fie tăiate sporurile, pentru că nu vor să se vaccineze. Viorel Hușanu, președintele SANITAS, susține că această ipoteză este imposibil de aplicat.

„În jur de 50.000 de oameni, cadre medicale, sunt nevaccinați. Sistemul medical nu se poate lipsi de acești oameni, pentru că este o cifră foarte mare. Nu îi poți obliga să se vaccineze nici prin tăierea sporurilor”, a explicat Hușanu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...