SPECIAL

Medicii nevaccinați ar putea rămâne fără sporuri. Doctor: În prag de atac al virusului e greu de suportat pentru sistem SPECIAL

Adriana Olaru 24.08.2021, 12:08
Medicii nevaccinați ar putea rămâne fără sporuri. Doctor: În prag de atac al virusului e greu de suportat pentru sistem SPECIAL

Problema vaccinării cadrelor medicale este tot mai des întâlnită, iar acum a izbucnit un adevărat scandal cu privire la posibilitatea tăierii sporurilor pentru medicii sau refuză imunizarea. În acest context, sindicaliștii se revoltă și cer o nouă variantă pentru a rezolva situația vaccinării în rândul personalului medical.

Fără sporuri pentru medicii nevaccinați

România nu a reușit să vaccineze atât cât ți-a propus și până în acest moment a imunizat puțin peste cinci milioane de oameni. Marea problemă, spun specialiștii, rămâne situația vaccinării din spitalele din țară, asta pentru că, în continuare, sunt cadre medicale care nu vor să audă de vaccin.

Potrivit cifrelor oficiale, până acum s-au vaccinat circa 70% dintre medici, peste 57% dintre asistenții medicali, aproape 54% dintre infirmieri și peste 49% dintre brancardieri, potrivit celor de la Ministerul Sănătății.

În acest context, oficialii se gândesc serios la niște reguli care ar putea să-i împingă pe cei care lucrează în spitale către vaccinare. Inițial s-a discutat despre un ordin de ministru care ar fi trebuit să stabilească o testare periodică a medicilor care lucrează în spitalele din România. Nu s-a mai concretizat nimic.

Acum însă oficialii iau în calcul mai multe variante de lucru, iar una dintre acestea ar fi ca personalul sanitar care refuză să se vaccineze să rămână fără sporuri. Mai mult, banii din sporuri ar urma să acopere testarea celor care nu vor să se vaccineze.

„Ne îndreptăm spre acea posibilitate ca testarea să se facă în unități sanitare, iar costurile testelor să fie suportate din fondul de sporuri”, spune ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Decizia a iscat un adevărat scandal în rândul cadrelor medicale care spun că este inadmisibil să le fie tăiate sporurile, pentru că nu vor să se vaccineze. Viorel Hușanu, președintele SANITAS, susține că această ipoteză este imposibil de aplicat.

„În jur de 50.000 de oameni, cadre medicale, sunt nevaccinați. Sistemul medical nu se poate lipsi de acești oameni, pentru că este o cifră foarte mare. Nu îi poți obliga să se vaccineze nici prin tăierea sporurilor”, a explicat Hușanu.

Medicii nevaccinați ar putea rămâne fără sporuri

Mulți dintre medici au însă păreri ferme când vine vorba despre vaccinare.

„Nu sunt de acord cu lucrătorii din sănătate care nu se vaccinează, este firesc să se vaccineze. Ne vaccinăm ca să nu ne îmbolnăvim noi, să nu facem pierderi în sistemul medical. Absența noastră, a medicilor, în prag de atac al virusului este un lucru greu de suportat pentru sistem. Nu înțeleg ideea de respingere a vaccinului, în alte țări se merge până la desfacerea contractului de muncă.

Nu cred că este o soluție tăierea sporurilor, însă ar trebui văzut cine a făcut boala. La Victor Babeș, spre exemplu, am avut 180 de colegi care au avut boala, de ce să-i mai vaccinezi? Nici legislația muncii nu cred că te lasă să tai sporurile”, a explicat Emilian Imbri, fost manager al Spitalului Victor Babeș din Capitală.

Campania de vaccinare din România, un eșec

Dacă la începutul campaniei de vaccinare eram în topul țărilor din punct de vedere al imunizării, astăzi suntem printre codașii Europei. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că valul patru al pandemiei, care de altfel a început în țara noastră, blochează înainte de orice secțiile de Terapie Intensivă, pentru că sunt afectați în special tinerii care amână foarte mult să se prezinte la medic.

Astfel fac forme grave de COVID-19 care necesită oxigen sau intubare din păcate. Cifrele vaccinării din România sunt îngrijorătoare. Până acum s-au vaccinat puțin peste 5.100.000 de oameni, dintre care puțin peste 5.000.000 cu ambele doze, adică au protecție maximă în fața virusului.

În ultimele ore au fost imunizate doar 11.690 de persoane, iar ținta specialiștilor era de 100.000 de oameni în fiecare zi. Mai grav este faptul că nu vom atinge nici ținta stabilită pentru toamna acestui an, de circa 10 milioane de oameni imunizați prin vaccinare.

Urmăriți Impact.ro și pe