Cu cât ar putea crește pensiile de la 1 septembrie 2020. Vestea pe care românii o așteaptă cu mare interes

Redacția IMPACT 06.06.2020, 17:03

Problema creșterii pensiilor rămâne una intens discutată de guvernanți. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a dat asigurări că în planul guvernanților există o astfel de măsură, însă rămâne de văzut în ce context se va realiza această majorare. La polul opus, agenția de rating S&P consideră că această majorare ridică mai multe semne de incertitudine la nivel economic.

S&P: Creșterea pensiilor vine cu „riscuri semnificative”

Agenția de rating Standard & Poor’s (S&P) a decis menținerea ratingului de țară la același nivel pentru România, adică BBB, a scris ZF noaptea trecută. Acest indicator este unul foarte important deoarece reprezintă unul din instrumentele pe care investitorii le au în vedere atunci când se gândesc să-și planifice o țară în care să investească.

Era de așteptat ca agenția de rating să mențină acest indicator pentru România având în vedere că ministrul Finanțelor Publice a împrumutat, săptămâna trecută, de pe piața externă 3,3 miliarde de euro. Totodată, analiştii S&P au analizat și posibilitatea creșterii pensiilor, proces pentru care prevăd riscuri ridicate, în următoarea perioadă.

„Am afirmat ratingul, având în vedere datoria publică şi datoria externă relativ scăzute ale României. Credem că România va avea capacitatea de a absorbi nivelul de deteriorare a economiei pe care îl aşteptăm pentru 2020. (…) Deşi credem că actuala politică fiscală ar putea încuraja deciziile politice de creştere a pensiilor publice în luna septembrie, vedem în continuare riscuri semnificative. Mai exact, peisajul politic şi alegerile din decembrie nu oferă vizibilitate asupra a ceea ce urmează să se întâmple în economie”, potrivit raportului elaborat de S&P.

Agenția prognozează o scădere economică de 5,5% în 2020 (faţă de prognoza de dinainte criza coronavirusului, de 3,5% creştere economică), motiv pentru care, pensiile în România ar putea crește doar cu 10%. Guvernul liberal ia în calcul o creștere treptată, care ar ajuta persoanele care primesc o indemnizație lunară redusă. Totodată, pensiile peste 10.000 de lei ar putea să nu mai crească deloc, spune deputatul liberal Lucian Heiuș.

„Este clar că pensiile vor fi majorate de la 1 septembrie. Dacă mă întrebaţi astăzi cu ce cuantum, nu vă pot spune, dar sigur se vor majora. Din punctul meu de vedere, această majorare ar trebui făcută în trepte – cei cu pensii mici să primească o majorare mai mare, iar cu cât creşte valoarea pensiei, procentul (de creştere – n.red.) să fie tot mai mic. Iar pensiile nesimţite, care depăşesc 10.000 de lei, să nu fie majorate deloc”, a afirmat deputatul PNL, Lucian Heiuş, într-o conferinţă de presă.

Sursa galerie foto: Inquam Photos/Octav Ganea 

Urmăriți Impact.ro și pe