Cu cât a scăzut salariul de la începutul anului. Sute de lei nu mai intră în conturile românilor

Badea Violeta 15.03.2022, 12:49
Cu cât a scăzut salariul de la începutul anului. Sute de lei nu mai intră în conturile românilor

S-a aflat cu cât a scăzut salariul mediu pe economie de la începutul anului, iar veștile nu sunt deloc bune pentru români. În ciuda faptului că alimentele și carburanții s-au scumpit, salariul mediu a scăzut destul de mult începând cu luna ianuarie 2022. Iată ce arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS)!

Salariul mediu a scăzut în România

Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat marți, 15 martie, cele mai recente date referitoare la evoluția salariului mediu net pe economie din țara noastră.

Astfel, potrivit cifrelor publicate, salariu mediu net a ajuns, în luna ianuarie a acestui an, la suma de 3.698 de lei, în scădere cu 4,7% faţă de ultima lună din 2021.

Raportat la perioada ianuarie 2022 – decembrie 2021, salariul mediu brut a scăzut cu nu mi puțin de 296 lei, până la valoarea de 6.031 de lei, arată datele publicate de INS.

Totodată, cifrele arată că în prima lună a anului 2022, faţă de prima luna a anului trecut, acesta a înregistrat o creștere cu 8,9%, iar în raport cu evoluţia preţurilor de consum indicele câştigului salarial real a fost 100,5%.

„În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie).

Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei”, potrivit INS.

Cu cat a scazut salariul
Cu cat a scazut salariul

Care este explicația scăderii

Principala explicație a acestei scăderi este aceea că în ultima lună a anului 2021 s-au acordat prime şi ajutoare băneşti.

În plus, salariul mediu net din ianuarie 2022 a fost mai mic decât în decembrie 2021 și ca urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici, dar şi a angajărilor de personal cu salarii mai mici faţă de medie.

Cele mai mici scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2, acestea s-au înregistrat în sectoare precum:

  • -32,8% – extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
  • -31,9% – fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului;
  • -15% şi -25% – silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), transporturi pe apă, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), extracţia cărbunelui superior şi inferior, industria metalurgică, alte activităţi extractive, fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe).
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...