Laura Codruta Kovesi a câștigat marți procesul de la CEDO intentat împotriva statului român, Pe fondul nedereptăților create fostului șef al DNA, cel în care acuza că a fost revocată din funcția ocupată până în vara anului 2018. Instituția europeană a stabilit, în unanimitate, că a fost încălcat dreptul de a merge în instanță pentru a se apăra. Cristian Tudor Popescu a comentat decizia Curții Europene.
Cristian Tudor Popescu apreciază faptul că „ s-a făcut dreptate Justiției din România”, odată cu procesul câștigat de Laura Codruța Kovesi, fostul șef al DNA și actualul procuror șef european.
„Dreptate pentru Justiție!
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut dreptate doamnei Kovesi. A făcut dreptate Justiției din România, batjocorită de homunculul T. Toader și cutrele cu bavețică de la CCR. Iar președintele Iohannis poate că a căzut o clipă pe gânduri, amintindu-și cum a demis-o pe procurorul-șef DNA.
Care a fost și rămâne pentru istorie procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
După precedentul creat prin decizia CEDO, o atare strâmbătate strigătoare la cer nu va mai fi posibilă în România”, este mesajul postat pe Facebook de gazetar.
La rândul său, Tudor Toader a comentat victoria obținută de Laura Codruta Kovesi, precizând că CCR a făcut ca preşedintele Iohannis să semneze actul de demitere, nu faptul că el, ca ministru, a propus acest lucru.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Pe firul acestui proces de demitere au fost trei factori care şi-au împlinit misiunea. Eu ca ministru am făcut raportul de evaluare şi am propus revocarea. După acest lucru, a fost sesizată CCR, ministrul nu este autor al dreptului de sesizare a curţii. CCR a luat o decizie şi preşedintele a revocat-o în baza acelei decizii. Decizia CCR a făcut ca preşedintele să semneze actul de demitere, nu propunerea mea”, declarat Tudorel Toader pentru bzi.ro.
La sfârșitul anului 2018, Kovesi a intentat o acțiune la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) prin care contesta modul în care a fost revocată de la șefia DNA, de către ministrul Justiției de la acea vreme, Tudorel Toader. Mai mult procuror-șef al Parchetului European a justificat acest lucru prin faptul că nu i-a fost respectat dreptul la libera exprimare și liberul acces la justiție. Ulterior, Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a acesteia din funcție, la presiunile pe care le-a realizat Curtea Consitituțională (CCR).
Reprezentanții CEDO transmis că această îndepărtare din funcție a Laurei Codruța Kovesi a avut consecințe asupra celorlalți procurori și judecători care au participat la dezbaterile publice privind reformele legislative, pentru că a contribuit la menținerea independenței judiciare, potrivit G4Media.